Župan: DORH treba riješiti situaciju oko vodnjanske uljare

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Na aktualnom satu županijske skupštine održanom u ponedjeljak u Spomen domu s pitanjima se izredalo devet županijskih vijećnika koji su, pod kontrolom predsjednika skupštine Valtera Drandića, bili ekspeditivni, pa se aktualni sat završio, neuobičajeno, u nešto manje od ure vremena.

Tema koja je zanimala dvojicu oporbenih vijećnika bila je podnesena kaznena prijava policije DORH-u u kojoj je izražena sumnja da je prilikom kupnje vodnjanske uljare "San Lorenzo" 2012. godine počinjeno kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju odnosno da ju je županijska tvrtka AZRRI preplatila za 2,2 milijuna kuna. Prvo je Marino Roce (HDZ) od istarskog župana Valtera Flega zatražio objašnjenje podsjetivši da je upravo Županijska skupština amenovala odluku o kupnji.

"Znam koliko i vi, koliko piše u novinama, ili možda i manje, jer nisam sudjelovao u toj odluci. Nije na meni da komentiram, već na DORH-u da razriješi tu situaciju", kazao je župan Flego. Damir Kajin (ID) je pak nanovo inzistirao na tome pitanju naglasivši da je osim fizičke osobe (tadašnji direktor Graciano Prekalj op.n.) pod sumnjom i županijska tvrtka AZRRI za koju odgovara župan.

"Ne mogu komentirati, jer su u tijeku istražne radnje", kazao mu je kratko župan Flego. Kajina je zanimalo kako će se na istarsko gospodarstvo i radnike odraziti urušavanje grupacije Cimos koja je u Istri zapošljavala 1.200 radnika, a trenutno ih ima 1.050 s tendencijom pada. Flego je kazao da ima saznanja da će u idućih desetak dana tvrtku kupiti "ljudi iz Vicenze" koji su dugi niz godina prisutni u automobilskoj industriji te izrazio nadu da će se proizvodnja nastaviti punom snagom.

Zašto nema navodnjavanja u kaznionici Valtura?

Vijećnik Roce pitao je županijskog pročelnika za poljoprivredu Milana Antolovića zbog čega se ove godine nisu navodnjavala polja u kaznionici Valtura, u koje je toliko mnogo novaca uloženo, na što je Antolović odgovorio da uredbom Vlade naknada za navodnjavanje nije s 2,85 kuna po prostornom metru snižena na ekonomskih osam lipa koliko je zatraženo. No, Roce mu je replicirao kako ima informacije da se nije navodnjavalo zbog havarije poplavljene pumpne stanice nastale zbog propusta projektanta i nadzora što Antolović nije komentirao. S obzirom na produljenje ljetne turističke sezone Vili Rosanda (IDS) je zatražio da se razmotri produljenje idućih ljetnih praznika za tjedan dana, što je župan prihvatio dodavši da će nadolazeće drugo školsko polugodište u Istarskoj županiji započeti 16. siječnja. Sandra Ćakić Kuhar (IDS) zanimala se za osiguranje školske prehrane za djecu iz socijalno ugroženih obitelji na što je županijska pročelnica za obrazovanje kazala da se nakon početnih poteškoća sve posložilo, te da je u program prijavljeno 300-injak učenika iz 18 osnovnih škola kojima je osnivač županija.

Župan Flego je istoj vijećnici odgovorio da se za zavičajnu nastavu prijavilo 16 srednjih škola, te da će se u njima provoditi projektna nastava na dobrovoljnoj osnovi. Silvano Hrelja (HSU) smatra da bi se ideja ustanove za zapošljavanje osoba s invaliditetom Tekop Nova, ali i čitava paleta proizvoda trebali više propagirati, dok je Elvira Krizmanić Marjanović pitala kako teku radovi na pulskoj bolnici. Valerio Drandić, još uvijek na mjestu načelnika županijske uprave, kazao je da su razriješene sporne situacije, te da su trenutno u tijeku instalaterski radovi.

U Motovunu konferencija o povijesti istarskog terana za Europsku komisiju

Boris Rogić (IDS) se požalio da se RTV signal osim u zapadnoj Istri gubi i u istočnoj, posebice na području općine Kršan. Na sastanku s novim ravnateljem tvrtke Odašiljači i veze najavljeno mu je da će se ove zime pojačati hrvatski RTV signal na području Poreštine, kazao je župan Flego. Još jednu tematsku sjednicu, ovoga puta o željeznici, zatražio je Josip Anton Rupnik (ZS) naglasivši da se radi o dvostruko jeftinijem i ekološki prihvatljivijem prijevozu od cestovnog, na što mu je predsjednik Drandić kazao da će inicijativu razmotriti.

Pismo Poljoprivredno-zadružnog centra Istra, kojeg potpisuje Bruno Poropat, u kojem se traži od županijskih tijela da zaštite istarski teran pokretanjem inertnih državnih institucija pročitao je vijećnicima županijske skupštine Branko Ružić (ID). Župan je najavio da je s čelnim ljudima Vinistre i Ministarstva poljoprivrede dogovoreno da se u Motovunu upriliči široka konferencija s relevantnim sudionicima koji će podastrijeti dokumente koji će se uputiti Europskoj komisiji i upoznati europsku javnost s poviješću istarskog terana. Također će se nastaviti lobirati prema europskom povjereniku za poljoprivredu i ruralni razvoj Philu Hoganu kako bi se ukinula sporna europska zaštita terana samo za područje Slovenije odnosno slovenskog Krasa. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter