Župan čestitao Romima njihov dan

Delegacija Roma na prijemu kod župana Valtera Flega
Delegacija Roma na prijemu kod župana Valtera Flega

U povodu Svjetskog dana Roma, koji se obilježava danas, u sjedištu Istarske županije u Puli održan je tradicionalni prijem za predstavnike Roma. Župan Valter Flego tom je prilikom Romima u Istarskoj županiji čestitao njihov dan.

- Danas živimo u sve više globaliziranom društvu u kojem svatko od nas želi sačuvati i njegovati svoje običaje, tradiciju kulturu, jezik i to je dobro. U tom pogledu Istra je oduvijek prednjačila, ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire. Upravo su naše različitosti naše najveće bogatstvo, naglasio je Flego.

Zamjenica župana Giuseppina Rajko naglasila je da je u Istri puno postignuto na uključivanju Roma u sve pore društvenog života. "Pred nama je još dosta posla, ali uz iskazanu toleranciju, trud i suživot, nadam se da ćemo u predstojećem razdoblju postizati i više", rekla je Rajko, poručivši da će im Županija i dalje biti podrška u nastojanjima da sačuvaju svoju kulturu i običaje.

Predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini osvrnuo se na život Roma na Poluotoku. Romi u Istri, kaže on, žive bolje nego u ostalim županijama. Već dugi niz godina imaju svoj teatar, vrtić, kulturna društva, prostorije, na čemu zahvaljuju Istarskoj županiji. Kao problem s kojim se suočavaju izdvojio je deložacije na području Vodnjana. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter