Župan ce naci novac za proširenje škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Idemo u realizaciju tog projekta bez cekanja. Financirat cemo izradu idejnog projekta. Vec imam neke ideje kako to financirati. Vi trebate biti nositelji projekta", porucio je istarski župan Ivan Jakovcic, koji je zajedno s pazinskim gradonacelnikom Renatom Krulcicem u petak u zgradi Županije održao prijem povodom 110 godina otvorenja pazinske gimnazije za ravnatelja Josipa Šiklica i njegove suradnice.

Župan je reagirao na Šikliceve rijeci da je Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile - koju sada pohada 725 daka - cilj da svi rade u jednoj smjeni. Da se to ostvari, treba dograditi osam ucionica i dva praktikuma što bi zadovoljilo potrebe u narednih 15-ak godina, s tim da škola posjeduje potrebno zemljište. Jakovcic se odmah složio da rad u jednoj smjeni znaci vecu kvalitetu življenja i rekao da ce, dok je on župan, pokušati uciniti da sva djeca u Istri idu u školu u jednoj smjeni. "Na meni je samo jedna obaveza - da nadem novce", izjavio je i porucio vodstvu škole da budu aktivni na drugim za to vezanim poslovima.

Drugi problem je nedostatak školske sportske dvorane koju bi koristile i gradske sportske udruge jer sada u dvorani Pazinskog kolegija - klasicne gimnazije nema dovoljno termina niti za redovnu nastavu ucenika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile. Krulcic je rekao da bi ovisno o lokaciji izgradnja dvorane koštala izmedu 20 i 24 milijuna kuna i da Grad Pazin ima volje to riješiti. "Jamcim da to u ovom mandatu možemo napraviti", izjavio je istarski župan najavljujuci financijsko sudjelovanje Županije, ali i u taj bi se projekt trebali ukljuciti i Pazin i država.

Jakovcic i Krulcic su informirani o obilježavanju ove znacajne obljetnice kada je prije 110 godina u Pazinu otvorena Carsko-kraljevska velika državna gimnazija. Župan je porucio da Istra ne bi bila takva kakva jest da nije bilo ove pazinske škole koja je bila rasadnik kadrova za Istru i Hrvatsku, a i danas je to uzorna gimnazija u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter