Župan: Brijuni rivijera majka svih projekata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza je medu nama, kriza postoji, ali ona nije nesavladiva i nepremostiva. To je ono što mogu iznijeti kao prvi i glavni zakljucak, rekao je župan Ivan Jakovcic na konferenciji za novinare u pulskoj komunalnoj palaci, gdje je završio i svojevrsnu turneju po istarskim opcinama i gradovima.

Na toj je turneji Jakovcic razgovarao s gradonacelnicima i nacelnicima, ali i s više od 200 gospodarstvenika, a cilj je bio dobiti što bolju sliku o gospodarskim mogucnostima Istre, koje ce biti ugradene u županijski model izlaska iz krize.

- Kriza se manifestira na razne nacine, ali je definitivno jasno da Istra ima iznimno veliki broj vrlo realnih projekata koji se mogu brzo poceti realizirati ili su u realizaciji. Mislim na veliki potencijal koji ce javni sektor otvoriti u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave s velikim infrastrukturnim projektima. To su velika ulaganja u energetski, komunikacijski, prometni sustav, ali i u zaštitu okoliša, kazao je.

Iako nije konkretno govorio o mjerama, odnosno modelu izlaska iz krize, jasno je da ga bazira na projektu "Brijuni rivijera", što nije nikakva novost, buduci da ga je i prije turneje po Istri stavljao u prvi plan. Rekao je tako da je to najveci gospodarski projekt u Istri, pa i u Hrvatskoj.

- Ne vjerujemo da postoji tako realan projekt koji može otvoriti toliko radnih mjesta, kao što je privodenje namjeni zapuštenih vojnih podrucja, pogotovo na podrucju Pule, rekao je.

Po njemu, zajednicki je zakljucak da je istarski javni sektor, Županija, gradovi i opcine, vec ucinio sve da se velike investicije i dogode.

- Sve mogucnosti smo otvorili da se realizira ulaganje u "Brijuni rivijeru", da se zapocne s gradnjom bolnice u Puli, da se realizira dovršetak Ipsilona, nastavi s plinofikacijom, izgradnjom velikih kanalizacijskih sustava. Izaci cemo s modelom kojim ce pokazati da možemo riješiti problem nezaposlenosti u Istri bude li dovoljno pameti na svim razinama vlasti u Hrvatskoj. Dakle, uspijemo li dobiti snažnu potporu Vlade za realizaciju samo nekoliko projekata, prije svega "Brijuni rivijere" i bolnice, možemo riješiti problem nezaposlenosti, rekao je.

Upitali smo ga što je s antirecesijskim mjerama koje je Županija donijela takoder u izbornoj 2009., na što je odgovorio da su to bile poticajne mjere koje su polucile "odlicne efekte", te da su njima bili zadovoljni oni koji su dobili novac. Istaknuo je da ovaj put izlazi s drugacijim sadržajem, cija ce realizacija ovisiti i o državi.

- Pitanje je hocemo li do jeseni krenuti s realizacijom nekih projekata. Ako se to dogodi, iduca ce zima biti sigurno bolja od ove, kazao je.

"Istra može imati veci broj radnih mjesta od broja nezaposlenih", zakljucio je Jakovcic, ponovivši informaciju da ce s konacnim modelom izaci u javnost pocetkom travnja, nakon razgovora s opozicijom u Županijskoj skupštini i resornim ministarstvima.

Konferenciji su prisustvovali i pulski gradonacelnik Boris Miletic, te nacelnici Goran Buic (Medulin), Srecko Ševrlica (Ližnjan), Denis Kontošic (Barban) i Marijan Kostešic (Marcana). Oni su prepricali razgovore sa županom, kojem su uglavnom predstavili planirane i realizirane projekte, ali i probleme na svom podrucju. (Bojan ŽIŽOVIC)

Kopanje po smecu
Izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun tema je o kojoj se takoder razgovaralo na sastanku.  Poznato je da se izgradnju centra protivi izrazito turisticka Opcina Medulin. Goran Buic, medulinski nacelnik, rekao je da su u opcini svjesni strateškog znacaja Kaštijuna za županiju, te je stoga predložio da se prije pocetka bilo kakve gradnje pristupi dubinskoj sanaciji sadašnjeg odlagališta. Župan smatra da bi to doista trebalo istražiti, ali tek nakon izgradnje postrojenja. - Treba prekopati odlagalište ne bi li se doista znalo što se tamo odlagalo. To ce biti dio posla koji se mora uciniti, rekao je Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter