Žulići: Noću iz trave izlazi na tisuće puževa

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Po danu ih nema, ali zato navečer pa sve do ranih jutarnjih sati traje pohod mekušaca koji nisu izbirljivi. - Sve im je podjednako primamljivo, djetelina, salata, radič, mahunarke, a kod tikva ne samo list već i plod, žale se braća Roberto i Aldo Rabak iz sela Žulići

S prvim proljetnim danima na tisuće i tisuće puževa golaća okupiralo je područje od Lupoglava, prema Ročkom Polju i Žulićima. Po danu ih nema, ali zato navečer pa sve do ranih jutarnjih sati traje pohod mekušaca koji nisu izbirljivi.

- Sve im je podjednako primamljivo, djetelina, salata, radić, mahunarke, a kod tikvi ne samo list već i plod, žale braća se Roberto i Aldo Rabak iz sela Žulići.

Riječ je o puževima golaćima neobične smeđe boje koji se pojavljuju u većim grupama, a 64-godišnji Roberto prvi je puta za njih čuo prije desetak godina kada su se pojavili na Pristavi kod Lupoglava i tvrdi da ih nikada do sada nije vidio, a riječ je o nepoznatoj vrsti na ovom području.

U međuvremenu su se proširili prema Ročkom Polju, a tri godine trebalo im je da prijeđu preko željezničke pruge koja im je predstavljala barijeru. Lani ih je bio rekordan broj, iznimno im je pogodovalo kišno proljeće i ljeto, a ove ih je godine nešto manje, desetkovale su ih nedavne vrućine kada su temperature dosezala i 32 stupnja Celzija u hladu. No i dalje ih ima previše.

- U ranim jutarnjim satima, kada padne kiša, ne možeš hodati po travi a da ne pregaziš barem jednog puža, kaže Robertova supruga Marjuča. Za sada se protiv puževa bore pužomorom. I doista, njiva s posađenim tikvama sva je okružena plavičastim zrncima. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter