Žulić: Očekujemo otvaranje stotinjak novih radnih mjesta

Radnici se nadaju da će novi vlasnik poštivati dosadašnja radna prava (M. MIJOŠEK)
Radnici se nadaju da će novi vlasnik poštivati dosadašnja radna prava (M. MIJOŠEK)

Da su početkom tjedna u Otočcu slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek i hrvatski ministar državne imovine Goran Marić konačno pronašli adekvatno rješenje za koparski Cimos koji u Istri zapošljava značajan broj ljudi, posebno na sjeveru Istre, zadovoljan je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, ali i sindikalist Đino Šverko. 

- To je sigurno jako dobra vijest, ne samo za nas, već i za sve zaposlenike i poslovne suradnike našeg najznačajnijeg poslovnog subjekta. Izuzetno sam zadovoljan što se problem rješava na način na koji nam je bilo i rečeno prigodom sastanaka koje smo proteklih tjedana imali s ministrom Marićem i čelnicima DAB-a, kazao je gradonačelnik Žulić.

Nakon formalnog zaključenja sporazuma, nada se da će napokon za Cimos doći bolji dani, te da će se njegovo vodstvo moći usredotočiti na ugovaranje novih poslova. Dodaje da ukoliko bude sve po planu, u ovoj bi se godini moglo otvoriti stotinjak novih radnih mjesta.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Istru Đino Šverko kaže pak da su cijelo vrijeme bili optimistični, ali da do kraja nisu mogli biti potpuno sigurni u pozitivan ishod dogovora.

- Očekujemo da će se sve uspješno realizirati i da će talijanski fond postati vlasnik Cimosa. U drugoj ćemo fazi imati novu brigu, trebat ćemo pratiti kako će postupati novi vlasnik i kakve će biti njegove želje  i planovi jer ne želimo da dođe do otpuštanja radnika i slično. Mi svakom novom vlasniku pristupamo vrlo oprezno, dok nam ne otkrije svoje namjere. Koliko god mi priželjkujemo nekoga tko će ulagati u  proizvodnju i tko će sve to pokrenuti i unaprijediti, toliko smo i oprezni što se tiče socijalnog aspekta, u smislu očuvanja radnih mjesta, veli on.

Trenutno su, doznajemo, u pregovorima za obnovu kolektivnog ugovora u Cimosu, no, o samim detaljima ugovora, Šverko nije želio govoriti.

- Stalo nam je da se kolektivnim ugovorom radna prava nastave, kao što je i do sada bilo. Nema razloga da ne postignemo kvalitetan kolektivni ugovor, po tom sam pitanju optimist, kao i po pitanju same budućnosti Cimosa koji je veoma bitan i značajan za sjevernu Istru, za sve ljude koji tamo gravitiraju i rade. Da ''kihne'' Cimos, cijela sjeverna Istra je ''prehlađena''. Cimos je za sjevernu Istru ono što je Uljanik za južnu, istaknuo je Šverko.

Šverko je napomenuo kako Sindikat metalaca Hrvatske ima veoma dobre kontakte sa slovenskim sindikatom metalaca SKEI, te se redovno sastaju u Sloveniji i Hrvatskoj.

Da podsjetimo, ministri su početkom tjedna iznašli rješenje po pitanju dugovanja Cimosa nekadašnjoj Riječkoj banci. Dug koji je od spomenute banke preuzela Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), otkupit će slovenska ''loša banka'' DUTB. Rješenje Cimosova duga vansudskom nagodbom Slovenije i Hrvatske bio uvjet talijanskog fonda Palladio Finanziario za realizaciju kupoprodajnog ugovora o privatizaciji Cimosa, proizvođača autodijelova. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter