Zuhra stand up: Od žigola s Kosova do Čavoglava

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Zlatan Zuhrić, poznatiji samo kao Zuhra, nasmijao je sinoć publiku u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula svojim jednostavnim stand up nastupom. Zuhra je glumac, komičar i sve je to spojio i u ovom nastupu, započevši svoj niz više ili manje povezanih skečeva kao žigolo s Kosova i objasnivši da su u tom poslu najvažnije tri stvari – dobro odijelo, dobar auto i dobar ulet, a ovo zadnje demonstrirao je u praktičnom smislu s gospođom iz publike.

Sise i pupak

Ubrzo se manuo suvišnog kreveljenja da bi nakratko Zuhra opet postao Zuhra, a sve kako bi se pripremio za nove imitacije, nove dosjetke koje su očito dobro legle publici. Bilo je tu priča na temu seksa, dosjetki iz područja onog što se ne bez razloga naziva „zahodski humor“, bilo je puno imitacija, jedino je vječito aktualna i za komičare često neizbježna sfera politike zaobiđena u širokom luku.

Prisjetio se Zuhra svojih putovanja vlakom i dogodovština po Jugi, pričao o tome kako je teško s 50 godina naći partnericu i objasnio zašto stari muškarci vole mlađe žene. „Zato što mlađe između sisa imaju lančić, a starije pupak“, objasnio je pretežito ženskoj publici u kazalištu. Pohvalio je ipak žensku solidarnost koja pogotovo dolazi do izražaja kada su vani u barovima i kada se napiju. Sjetio se i poznatog televizijskog šaptača psima Cesara Millana koji bi na Balkanu postao Milan Cesarić i radio bi kao šaptač trebama odnosno ženama. Imitirajući stereotipne zavičajne naglaske, od Bosanaca do Zagoraca, nije propustio na dnevni red staviti i Istrijane. Prisjetio se kako je prisustvovao nekom kulturnom događanju negdje u Istri gdje se recitirala dijalektalna poezija pa je to pokušao prenijeti, posebno ističući glas „ć“.

- I onda je došao tip s onim vuvuzelama... Kao da netko gazi mačku po autoputu, ispričao je Zuhra svoje dojmove.

Dorina budnica

Nastup je završio, kako je objasnio, premijernom izvedbom pjesme „Dorina budnica“. Kazao je da puno putuje i sluša radio na kojem se često miješaju stanice pa je dobio ideju da od toga složi pjesmu, povezanu od stihova različitih pjesama. To ide otprilike „Nećete u Čavoglave... razbila se puna čaša“ ili „Sve se vraća, sve se plaća, ključ je ispod otirača“ ili pak „Lipo mi je, lipo mi je, na vrh gore Romanije“ ili još „Dok nam živo srce bije, novo vrijeme, isto sranje“. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter