Žufic preprodavao zemljišta i deponirao novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sanader ce do kraja ljeta sigurno ostati u austrijskom zatvoru jer postoji mogucnost da je primao provizijske place od Hypo banke, rekao je na konferenciji za novinare u zagrebackom Europskom domu Rolf Holub, lider koruške zelene stranke i zastupnik u tamošnjem parlamentu. Na susretu s novinarima, na kojem je, uz dopisnika Glasa Istre, pribivao tek jedan internetski novinar, Holub je progovorio i o istrazi Hypo banke što je provodi istražno povjerenstvo koruškog parlamenta, ciji je on predsjednik.

- Slucaj "Hypo" razmatra se na nekoliko razina, a ja se bavim politickim problemima koje je on uzrokovao. Banka se izvukla iz krize, ali to ce je koštati još milijardu eura, rekao je Holub i dodao da "u rizicnim plasmanima preko Hypo Consultinga i Hypo Leasinga leži pet stotina milijuna eura." Kao primjere negativnog poslovanja naveo je marinu Novigrad i Dioki, a spomenuo je i investicije dr. Ivica Pašalica u Istri.

Austrijski zeleni politicar spomenuo je i bivšeg istarskog župana Stevu Žufica.

- Sumnja se da je Žufic koristio kredite Hypo banke da bi kupio neka zemljišta, kasnije ih preprodao i deponirao novac, rekao je Holub uz napomenu da on ne može voditi istragu u Hrvatskoj i da se radi tek o sumnji.



- Ja to ne mogu istraživati i zbog toga želim novi susret s državnim odvjetnikom Mladenom Bajicem, napomenuo je Holub te istaknuo da su pronadene uplate na racun Ive Sanadera, koji zbog toga ostaje u zatvoru u Salzburgu. Što se tice ostalih slucajeva u vezi sa sumnjivim poslovanjem Hypo banke u Hrvatskoj, naglasio je da postoji mogucnost da oni odu u pravosudnu zastaru.

Austrijski politicar ponovio je i zahtjev svoje stranke, kao i višestranackog Zelenog foruma Alpe Jadran, da se onemoguci izgradnja drugog bloka NE Krško, ali je rekao da se njegova stranka ne slaže za zahtjevima utjecajnih stranaka da se primanje Hrvatske u EU uvjetuje zatvaranjem nuklearke.



- To se ne može uvjetovati i mi smo za druge alternative, rekao je Holub i dodao da bi Slovenija i Hrvatska zajedno trebale donijeti odluku o skorom zatvaranju Krškog.

Predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Antun Rupnik izjavio je da "nije tocno da je nuklearna energija jeftina. Price o jeftinoj elektricnoj energiji su velike laži jer u cijenu nuklearke, osim njezinog puštanja u rad, ide i trošak njezina zatvaranja. A on je veci nego otvaranje nuklearne centrale". Rupnik je na malobrojnoj konferenciji za novinare procitao i priopcenje o zaustavljanju rasprodaje državnog zemljišta i zemljišta u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

- Tražimo da se zaustavi rasprodaja gradevinskog zemljišta u vlasništvu države i lokalne samouprave. U medijima svakodnevno vidimo kako se rasprodaju velike površine zemlje na atraktivnim lokacijama širom naše zemlje, a što je obicno vezano i za korupciju, izjavio je Rupnik.


Podijeli: Facebook Twiter