Žudnja za slatkim je ovisnost


Osjećate li potrebu za tjesteninom, pizzom ili nečim slatkim kada ste loše raspoloženi? Osjećate li želju za nečim slatkim ili za kofeinom usred radnog dana? Postoji velika šansa da ste ovisni o šećeru, a ta ovisnost je slična ovisnosti o drogi. Jedno je istraživanje  čak pokazalo da je žudnja za šećerom čak i zahtjevnija u pogledu njenog zadovoljenja od žudnje za kokainom.

Što to ove ugljikohidrate čini tako privlačnima? Konzumiranjem šećera u krv se otpuštaju opioidi i dopamini. Oni mozgu šalju signale zadovoljstva i pomažu tijelu da se oslobodi osjeta boli. Slično djelovanju narkotika, zar ne? Konzumiranje šećera čovjeka čini sretnim, zato uvijek iznova posežemo za njim. Sve to ponukalo je znanstvenike sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu da preporuče kontrolu uporabe šećera slično kao što se kontrolira uporaba duhanskih proizvoda i alkohola.

Čak i ako niste obožavatelj slatkiša, ne znači da o šećeru niste ovisni. I druga hrana kao što su pizza, tjestenina ili bijeli kruh obiluju šećerom. Bijelo brašno i riža također mogu izazvati ovisnost, jer, nakon što se oguli, u riži njoj preostaju samo ugljikohidrati koji se, poput šećera, brzo apsorbiraju u krv.

Evo još nekih od znakova ovisnosti o šećeru: žudite li za slatkišima ili za "utješnom" hranom kao što su tjestenina i pizza kada ste neraspoloženi? Imate li kad osjećaj krivnje zbog količine šećera ili ugljikohidrata koje jedete? Jeste li ikada bezuspješno pokušali smanjiti količinu slatkiša? Je li vam nemoguće završiti obrok ili nešto proslaviti bez slatkiša? Imate li potrebu svakog kasnog poslijepodneva posegnuti za nečim slatkim?

Ako ste makar i na jedno od ovih pitanja odgovorili potvrdno, najvjerojatnije ste ovisni o šećeru. Najsigurniji način da se riješite te ovisnosti je detoksikacija. Poslužite se sljedećom strategijom i odmah ćete izgledati i osjećati se bolje.

Bacite umjetne zaslađivače, uključujući i dijetna pića, koji ih također sadrže. Oni su 200-700 puta slađi od običnog šećera i uzrokuju još veću želju za slatkim. Pozorno čitajte deklaracije na proizvodima. Šećer se provlači pod raznim nazivima! Izbjegavajte hranu koja će pobuditi vašu žudnju za ugljikohidratima punim škroba i slatkišima: bijelo brašno, kukuruz, krumpir, bundeve i hranu visokog glikemijskog indeksa (banane, ananas i lubenica). Umjesto toga jedite zeleno lisnato povrće i voće s puno vlakana poput jabuka, bobičastog voća i citrusa. (J. S./NL)


Podijeli: Facebook Twiter