Zuccato: U Dućan metafora po dobru energiju


U Dućan metafora netko naiđe slučajno, pa ostane zaintrigiran raznim zanimljivim stvarima, netko već dobro zna o čemu se radi pa s nestrpljenjem krene u istraživanje, a netko dođe na ćakulu s autorom i ode s puno dobre energije. I upravo je taj nematerijalni, pozitivni, nadahnuti i intimni dio priče ona najvrjednija špeža s kojom ćete izaći iz ovog dućana.

Porečka galerija Zuccato sinoć je ponovno nakon dvije godine ugostila umjetnički projekt radionice Petikat, Dućan metafora, ovaj put s novim postavom i pod nazivom Dialogues. Autor je Stanislav Habjan, pisac i umjetnik koji u svojim radovima ravnopravno koristi tekst, fotografiju, dizajn i performans, a u tom multimedijskom duhu ostvaren je i cijeli ovaj ambijent kojemu je glavni smisao neposredna komunikacija. Habjan će za vrijeme cijelog trajanja izložbe, sve do 30. srpnja, biti kustos i domaćin, a sve će biti zaključeno u katalogu i završnom performansu dan prije zatvaranja izložbe. Naime, Dijalozi su jedna vrlo osobita intimistička autorska biografija koja se može čitati linearno, ali i čiji je svaki segment rad za sebe.

Metafora kao nositelj komunikacije

Kako je na sinoćnjem svečanom otvorenju rekla kustosica Patricija Počanić, Dućan metafora bio je i jest predstavljen kao životni i radni prostor autora i domaćina izložbe.

- Metafora se u ovoj umjetničkoj situaciji javlja kao nositelj komunikacije, ali da bi se ona uopće mogla razumjeti, prethodno mora postati pričom koju posjetitelj dekodira na sebi svojstven način, a autor se javlja kao pripovjedač u prvom licu. Ono što se svojim oblikom i porukom čini zadanim, doživljava transformaciju u novo značenje koje posjetitelj odnosi sa sobom po izlasku iz ambijenta, a doživljaj često ostaje zabilježen i u knjizi dojmova. Stanislav Habjan tako postaje i aranžer umjetničke situacije, a slučajni prolaznik onaj koji djelo dovršava, kaže Počanić.

Kako je istaknula, ovoga puta u Zuccatu publika ima priliku, u još naglašenijem literarnom obliku nego pri prvom postavu, postati aktivnim sugovornikom komunikacijskog lanca Dućana metafora.

Novo poglavlje Habjanova rada

- Dijalozi se javljaju kao novo poglavlje Habjanova rada, simbolično označeno prvi put i samostalnom autorizacijom izložbe. Autor koji pri ostvarenju svojih radova ravnopravno koristi i tekst i fotografiju i dizajn i performans, stalno tražeći nove odnose i međuprostore tih izraza, ovim naslovom kao da upućuje na svoj prvi literarni izričaj. Novi je pristup vidljiv već u postavu izložbe koji nudi linearnost priče, dok je prethodni Dućan metafora nizom samostalnih uzoraka gradio kolaž, istaknula je Počanić.

Tako ćete u Dućanu vidjeti klasike praznih stranica, bilježnice koje pozivaju na kreativnost, apsurdne, ali poticajne objekte kao utege za rukopise ili unikatni Pisaći stol za totalni nogomet i još puno drugih detalja. Na drugom katu posjetitelj zaviruje u jedan još intimniji autorov svijet, osim zapisima oživljen i na obiteljskim fotografijama.

Kako je sam Habjan rekao na otvaranju izložbe: "Ovaj je dućan ono najbolje što imam". Prošli je put dobar feedback posjetitelja bila i knjiga dojmova koja je postala spomenar lijepih želja i misli, pa će vjerojatno tako biti i ovaj put, jer Dućan ima što za pokazati.

Nakon Dućana ide zarez, a ne točka

Na svečanosti otvaranja čestitke su autoru uputili i publici se obratili Sanja Radetić Fatorić i Sebastijan Vojvoda, ravnateljica i voditelj likovnih djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu, u ime organizatora izložbe, te porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, uz poruku da će i nakon ovog Dućana kao i nakon prošlog, staviti zarez, a ne točku.

Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Grad Poreč i Turistička zajednica. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter