ŽUC ulaže 28 milijuna kuna u istarske ceste

Konačno obnova za neke istarske ceste - i Šišanska će dobiti novo ruho (snimio N. LAZAREVIĆ)
Konačno obnova za neke istarske ceste - i Šišanska će dobiti novo ruho (snimio N. LAZAREVIĆ)

Hrvatske ceste nedavno su svim županijskim upravama za ceste poslale prijedlog sporazuma o načinima i rokovima realizacije projekata ulaganja u lokalne i županijske prometnice do kraja ove godine. Ukupna vrijednost investicija je 400 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

- Odluka o izdvajanju dodatnih sredstava donesena je i s ciljem pokretanja investicijskog ciklusa, građevinskih operativa na lokalnim i županijskim razinama, naglašava Edo Kos, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta. Ta će tvrtka, temeljem odluke ministra, ŽUC-ima dodijeliti i dodatnih 35 milijuna kuna, u sklopu ulaganja za investicijski potencijal, pa će oni do kraja godine za investiranje u ceste imati na raspolaganju 435 milijuna kuna.

Istarski ŽUC, kako nas je informirao ravnatelj Robi Zgrablić, u prometnice na Poluotoku uložit će 28 milijuna kuna (bez PDV-a).

- Konačni iznos ulaganja po pojedinim projektima utvrdit će se nakon provedenih javnih nadmetanja, veli Zgrablić.

Obnova se smiješi dionici Labin - Salakovci za 3,6 milijuna kuna, potom dionici Raskrižje Šišan - Šišan za 3,2 milijuna i onoj Zarečje - Cerovlje za 1,6 milijuna, kao i dionici Marija na Krasu - Kmeti za dva milijuna kuna. Slijedi modernizacija (asfaltiranje) lokalne ceste LC50182 (obilaznica Barbana), dionica Bristovac industrijska zona - Frkeči u vrijednosti 4,8 milijuna kuna te dva projekta rekonstrukcije, prvi županijske ceste 5105 i Radićeve ulice u Rovinju, u vrijednosti 3,2 milijuna, kao i županijske ceste 5002 i obilaznice Poreč (Varvari - Bijela Uvala) u vrijednosti 9,6 milijuna. U te iznose nije uračunat PDV.

Na Puljštini, zajedno s obnovom kolničke konstrukcije dionice Raskrižje Šišan - Šišan, uložit će se osam milijuna kuna. Ostali projekti Grada Pule nisu mogli biti kandidirani, temeljem nove odluke o cestama na području velikih gradova, koje prestaju biti razvrstane u javne ceste. Najočitiji primjer je pulska obilaznica, koja je donedavno bila pod ingerencijom ŽUC-a, a postala je gradska prometnica. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter