Zubin Mehta ravnao Novogodišnjim koncertom


Indijski dirigent, maestro Zubin Mehta jučer je, peti put u svojoj karijeri, ravnao Novogodišnjim koncertom u bečkom Musikvereinu.

"Ne mogu zamisliti veću čast", rekao je uoči koncerta maestro rođen prije 78 godina u Bombaju koji je glazbeno obrazovanje stekao u glavnome austrijskom gradu. 

Mehtu za Bečku filharmoniju veže pedesetgodišnja suradnja, a petim novogodišnjim nastupom u Beču Mehta se pridružio  glazbenim veličinama poput Willijya Boskovskog, Clemensa Kraussa i Lorina Maazela, koji su najugledniji glazbeni događaj u svijetu također vodili pet puta.

Tradicionalni 75. Novogodišnji koncert Bečke filharmonije koju Austrijska radio-televizija ORF od 1959. godine svakog 1. siječnja prenosi iz Zlatne dvorane bečkoga Musikvereina, ove su godine pratili televizijski gledatelji u 90 država svijeta. Na programu bečkih filharmoničara i ove su godine bili većinom valceri i polke obitelji Strauss - Johana, oca i sina, Eduarda Straussa i Josefa Straussa, te skladbe Franza von Suppea i Hansa Christiana Lumbyea kojega nazivaju i Straussom sjevera.

Novogodišnji koncert bio je u znaku nekoliko obljetnica što ih Beč slavi u 2015. Riječ je o 650 godina Sveučilišta u Beču, 200 godina Tehničkog sveučilišta i 150 godina postojanja poznate bečke ulice Ringstrassea koja okružuje gradsku jezgru i na kojoj su smještene brojne znamenite bečke institucije i građevine. Na poznatome Ringu smješteno je i Bečko sveučilište zbog čega su baletne točke ubačene u koncertni program snimljene upravo u toj zgradi.

Posebna pozornost svake godine posveti se ukrašavanju Zlatne dvorane, a ove su se godine za dekoraciju pobrinuli  zaposlenici gradske tvrtke za uređenje zelenih površina "Wiener Stadtgaerten". Odabrano je 30.000 cvjetova u ružičastoj, narančastoj i žutoj boji koje su publiku podsjetili na indijsko podrijetlo maestra Mehte.

Zubin Mehta rođen je 29. travnja 1936. godine u Bombaju. Otac mu je bio poznati violinist i dirigent Mehlia Mehta koji ga je podučavao majstorijama svog zanata. Prvobitno je upisao studij medicine no kasnije je odlučio studirati glazbu u Beču kod svjetski priznatog Hansa Swarovskog. Debitirao je 1958. godine u Beču te iste godine pobijedio na međunarodnom dirigentskom natjecanju u Liverpoolu gdje je imenovan pomoćnim dirigentom Kraljevskog liverpoolskog filharmonijskog orkestra. 

Tijekom bogate karijere bio je glazbeni direktor Filharmonijskog orkestra iz Los Angelesa i Filharmonijskog orkestra iz New Yorka i doživotni je umjetnički direktor Izraelske filharmonije s kojom je netom završio gostovanje po Aziji.

"U svijetu je puno ljudi koji se međusobno mrze (...) Ova ih glazba ujedinjuje bar na dva i pol sata, a to je važno", rekao je u ponedjeljak za list Die Presse prije odlaska na kratku probu s bečkim filharmoničarima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter