Zuber: Milina prica pronašla je mene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokumentarni film "Mila traži Senidu" redatelja, novinara, rodenog Puljanina Roberta Tomica Zubera svoju ce pulsku premijeru u kinu Valli imati u petak u 20 sati. Redatelj ce biti gost veceri, a ulaz na projekciju je besplatan.

Nakon zagrebacke premijere, Human Rights nagrade na Sarajevo Film Festivalu te prestižnog Dok Leipziga, film o Mili Jankovic, odnosno Senidi Becirovic bit ce prikazan i u Puli.

Senida je nestala u svibnju 1992. godine, kada su u njeno mjesto Caparde u Bosni i Hercegovini ušle srpske vojne snage. Pedeset mještana, medu njima i njezina majka i starija sestra, nestalo je ili je ubijeno. Šesnaest se godina vjerovalo da je i tada devetomjesecna Senida doživjela istu sudbinu. Medutim, udomljena je u imucnoj beogradskoj porodici Jankovic gdje od onda živi pod imenom Mila Jankovic. Zubera smo upitali kako je došao do Miline price.

- Milina prica zapravo je pronašla mene. Slucajno sam na nju naletio tražeci po portalima price za moju emisiju na HRT-u. Potresla me ta prica o mladoj muslimanki koja je u Beogradu odgajana kao pravoslavka. Reportažu o Mili snimili smo za pet dana, a za njenu pricu zainteresirale su se i lokalne, ali i medunarodne TV-kuce. Medu njima bio je i CNN, za koji smo takoder snimili reportažu. Što se rada na dokumentarcu tice, nakon što je Mila pogledala moj film "Slucajni sin" upitala me bih li snimio slican film i o njoj, rekao je Robert Zuber. (B. VINCEK)

RAZGOVOR S AUTOROM FILMA MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter