Zubar potrebniji od lijecnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko vijece usvojilo je novi statut, ali je za iducu sjednicu, nakon primjedbe Irenka Pilata da on stupa na snagu osam dana od objave u Službenim novinama, odgodilo osnivanje radnih tijela i odbora. Prihvacajuci odluku o agrotehnickim mjerama, uredenju i održavanju poljoprivrednih rudina, vijecnici su propisali aktivnosti za njihovo održavanje. Mjerama zaštite zemljišta od erozije dodali su zabranu motoristicke i automobilske off road vožnje, koja nedvojbeno doprinosi eroziji.

Raspravljajuci o novoj mreži škola na Pazinštini, vijece je donijelo zakljucak da škola u Karojbi, dok god za to postoje uvjeti, djeluje kao samostalna škola. Vijecnici se ne protive spajanju sa školom u Motovunu, ali u tom slucaju škola u Karojbi mora ostati maticna, a ona u Motovunu podrucna. Mario Labinjan upozorio je da se zacijelo vec lobira bude obrnuto, stoga je zamolio vijecnike da ustraju jer njihova škola ima dovoljno ucenika za samostalan rad, a ona u Motovunu iz godine u godinu ima sve manje djece i zato se mora umrežiti.

Damir Bacac iz pazinske Usluge obrazložio je vijecu problematiku održavanja groblja na Karojštini, što je uvjetovano novcem prikupljanim od naknade koja godišnje iznosi sto kuna po grobnom mjestu. Lani je u Karojbi prikupljano 13.500 kuna, u Motovunskim Novakima 17.200 kuna, a u Rakotulama 7.900 kuna. Buduci da samo jedna košnja košta oko pet tisuca kuna, jasno je da se tim novcem ne mogu održavati groblja.

Raspravu o izvješcu o radu lijecnicke ordinacije u Karojbi vijecnici su odgodili za proljece. Naime, dr. Slobodan Komazec izvijestio ih je da u ordinaciji nema uvjeta za rad. Od Opcine je stoga zatražio mjesecnu potporu od dvije tisuce kuna. Ordinacija je vec neko vrijeme zatvorena zbog lošeg stanja, napomenuo je opcinski nacelnik Denis Lakošeljac, a prema pismu što ga je Komezec poslao Opcini, trebalo bi nabaviti dosta opreme. Buduci da veliki broj pacijenata gravitira Pazinu ili Motovunu, ordinaciju u Karojbi posjecuje tek nekoliko starijih osoba.

Vijecnik Mario Labinjan predložio je odgodu rasprave do proljeca, ali da se u meduvremenu razmisli i o iznajmljivanju prostora u zgradi iznad lijecnicke za stomatološku ordinaciju, koja je Karojbi možda potrebnija od lijecnicke.


Podijeli: Facebook Twiter