ZSE: U fokusu kompanije koje idu u privatizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U trgovanju bez većih uzbuđenja, na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobexi ojačali, no uz mršav promet, dok su u fokusu investitora bila izdanja kompanija u kojima država kani prodati svoje udjele.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,73 posto, na 1.698 bodova, a Crobex10 za 0,67 posto, na 991 bod.

Oba indeksa tijekom tjedna dosegnuli su najviše razine u zadnjih pola godine, pri čemu je Crobex nakratko bio iznad psihološki važne granice od 1.700 bodova, a Crobex10 dotaknuo 1.000 bodova.

No, redovni promet dionicama bio je skroman – iznosio je svega 29 milijuna kuna, 9 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Po riječima brokera u Podravskoj banci Ante Obućine, na burzi prošloga tjedna nije bilo većih uzbuđenja, osim najave premijera Tihomira Oreškovića o mogućoj prodaji državnih udjela u kompanijama koje su skinute s popisa strateških.

Vlada je u srijedu s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa 'skinula' osam tvrtki - Podravku, ACI, Končar-elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banku te Croatia osiguranje, uz obrazloženje da te tvrtke više nisu od strateškog značaja za državu, pa je moguća i prodaja državnog udjela u njima.

Premijer je u četvrtak potvrdio kako će država prodavati udjele u Končaru, Sunčanom Hvaru i Croatia osiguranju, dok udjele u drugim tvrtkama nema namjeru prodavati.

"U svakom slučaju, čeka nas još puno rasprava prije donošenja konačne odluke, s obzirom na populizam domaćih političara i osjetljivost javnosti na sami spomen privatizacije, kolikogod ona bila opravdana", kaže Obućina.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom Podravke, 5,35 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,87 posto, na 340 kuna. Tijekom tjedna znatno je varirala.

Naime, nakon što je ta kompanija odlukom Vlade 'skinuta' s liste tvrtki od posebnog značaja, zaredale su špekulacije o mogućoj prodaji koprivničke kompanije. Tada joj je cijena dosegnula 357 kuna. No, u četvrtak poslijepodne premijer Orešković pojasnio je da 'skidanje' s liste ne znači da će se i ići na prodaju, pa joj se cijena spustila i do 330,7 kuna.

Cijena dionice Končar Elektroindustrije porasla je, pak, 3 posto, na 669,5 kuna, a Sunčanog Hvara za 2,89 posto, na 23,15 kuna.

Po likvidnosti, nakon Podravke slijedi dionica HT-a, s 2,35 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 0,54 posto, na 139,52 kune.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, 1,64 milijuna kuna, uz rast njezine cijene za 0,76 posto na 118,94 kune.

Ta je kompanija potpisala s kazahstanskim Ministarstvom zdravstva i socijalnog razvoja ugovor vezan uz informatizaciju zdravstvenog sustava, vrijedan 150 milijuna kuna.

Od prošlotjednih vijesti Obućina ističe da je Arenaturist na čelu s novom Upravom donio odluku o zadržavanju prošlogodišnje dobiti, čime su potvrdili kako namjeravaju ulagati u daljnji razvoj kompanije kako kroz nove kapacitete, tako i u podizanje kvalitete postojećih.

Dionica Arenaturista poskupila je blagih 0,3 posto, na 325 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Peveca, sa skokom cijene za 9,76 posto, na 126 kuna, uz 535 tisuća kuna prometa.

Trgovački lanac Pevec izvijestio je u petak o nadopuni dnevnog reda za glavnu skupštinu sazvanu za početak lipnja, kojom se predlaže donošenje odluke o uvrštenje dionica tvrtke na uređeno tržište Zagrebačke burze.

Znatno je prošloga tjedna, 8,3 posto, porasla i cijena dionice Petrokemije, dok su se među najvećim gubitnicama našle dionice Đuro Đaković Holdinga i Dalekovoda, s padom cijene za više od 6 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter