Žrtve krade uzvracaju udarac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porast krada iPhonea i ostalih "pametnih" gadgeta u posljednje je vrijeme na vrhuncu, no žrtve sad imaju priliku uzvratiti udarac zahvaljujuci najnovijoj tehnologiji.

Uredaj koji dozvoljava aktivaciju zvuka koji imitira sirenu, dizajniran je da bi otjerao kradljivce. iPhone je takoder dizajnirao aplikaciju koja može otkriti lokaciju uredaja koji je ukraden.

Iako policijske statistike pokazuju da je sitni kriminal u New Yorku smanjen, neprestani natpisi u medijima dokazuju cežnju za skupim uredajima i tehnološkim igrackama, poput iPhonea, što zabrinjava korisnike.

Naime, veliki broj korisnika na svojim uredajima ima pohranjene podatke poput pinova za kartice i bankovnih racuna te lozinke za e-poštu i slicno.

Gadgeti su visoko na listi poželjnih stvarcica. Unatrag nekoliko godina to su uglavnom iPhone, iPod i T-Mobile Sidekick. Uglavnom je rijec o tinejdžerima koji kradu od svojih vršnjaka u metrou nakon završene nastave. Nova tehnologija pomaže vlasniku da svoj ukraden ili izgubljen uredaj dobije natrag vrlo brzo.

Radi se o novoj pametnoj aplikaciji, koja je izašla iz radionice Applea, a omogucava korisnicima da izmedu ostalog, lociraju svoj uredaj i izbrišu povjerljive podatke.

Jedan je cikaški bloger tako uspješno preko racunala pronašao svoj iPhone - i cak se rukovao sa iznenadenim kradljivcem pozvonivši mu na vrata.

Maverick Mobile Solution sistem omogucava žrtvama krade aktivaciju sirene za zaplašivanje, ali i nudi mogucnost da se SMS-om dogovorite s kradljivcem o mogucnosti da vam vaš uredaj i vrati.

"Strah od krade gadgeta povecava se s mogucnošcu krade identiteta što se nipošto ne smije zanemariti", naglašava gradski vijecnik Peter Vallone.

Mnogi korisnici iPhonea se slažu da s obzirom na kolicinu osobnih informacija koje su pohranjene, gubitak istog može biti ubojit.

No nisu ni svi kradljivci tako dovitljivi - jedan od njih fotografirao je sebe s ukradenim iPhoneom i koristeci žrtvinu e-mail adresu omogucio korisnici da sliku pošalje policiji koja ga je uskoro pronašla.


Podijeli: Facebook Twiter