Žrtva zaboravljena u sudskome showu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon odluke prizivnog suda da oslobodi Amerikanku Amandu Knox, ranije osudenu na 26 godina zatvora za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher, talijanski tisak propituje u utorak rad talijanskog pravosuda i ocjenjuje da je u citavom "sudskom showu" zaboravljena žrtva.

Duboko žaljenje zbog žrtve i njezine obitelji u utorak je iskazao i britanski premijer David Cameron jer "obitelj nije dobila objašnjenje što se dogodilo s njihovom kceri".

Amanda Knox i Talijan Raffaele Sollecito proveli su cetiri godine u zatvoru pošto su 2009. proglašeni krivima za seksualni napad i ubojstvo Britanke izbodene na smrt u svojoj spavacoj sobi, no prizivni sud u ponedjeljak je ukinuo presudu jer su neovisni forenzicari policijske dokaze DNK proglasili nepouzdanima.

"Pored toliko indicija nijedan ozbiljan dokaz", presuda Prizivnog suda "potaknut ce nove polemike o radu pravosuda u Italiji", predvida dnevnik Corriere della Sera i dodaje "Sada treba misliti na Meredith Kercher. Ubijena djevojka zaslužuje pravdu".

La Repubblica (ljevica) i drugi talijanski dnevnici ocjenjuju da je "žrtva zaboravljena u sudskome showu". Pratili smo epilog "iz Zone sumraka gdje su likovi mladi, lijepi, neprobojni, nedužni i krivi istodobno, ali nikada ih se ne može osuditi jer serija mora teci dalje".

A žrtva, "ona nije zanimljiva jer se više ne može pojaviti u talk-show", žali La Repubblica i osuduje pritisak americkog tiska u korist optužene Knox.





"Amanda je nedužna. Dakle Amerika je nedužna. Amerika sudski progoni, ali ne trpi da i sama bude sudski gonjena", inzistira La Repubblica.

"Žalosno je što ubojstvo mlade žene velikim dijelom ostaje nerazjašnjeno", ocjenjuje La Stampa i priznaje "kako nije bilo moguce odluciti drukcije zbog proturjecnih elemenata u istrazi".

To nije "trijumf pravde. To je oslobadanje krivnje s gorkim okusom", piše La Stampa.

Slicno piše i list Il Messagero koji podsjeca da su teške optužbe teretile Amandu i njezina talijanskog decka te da je istraga bila puna rupa, s tisucu proturjecja i medijskih pritisaka.

Jedini osudenik koji ostaje u zatvoru s kaznom od 16 godina je Rudy Guede iz Obale Bjelokosti. Njemu su sva pravna sredstva iscrpljena, no prizivni sud je zakljucio u obrazloženju da on nije djelovao sam.


Podijeli: Facebook Twiter