Žrtava dosad 6.539, radijacija lokalizirana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj poginulih u potresu u Japanu po najnovijim podacima iznosi 6.539, što je više i od potresa koji je 1995. pogodio podrucje oko grada Kobea kad su život izgubil 6.434 osobe, objavila je u petak japanska policija.

U katastrofalnom potresu 11. ožujka i tsunamiju koji je uslijedio nakon toga nestalo je, po zasad dostupnim podacima, 10.259 osoba, a 2.409 je ozlijedeno.

U srijedu je gradonacelnik Ishinomakija, grada u pokrajini Miyagi, kazao da strahuje od nestanka približno 10.000 stanovnika svojeg grada, prema informacijama koje su prenijeli lokalni mediji. Šef policije Miyagija kazao je u nedjelju da je siguran da ce broj mrtvih premašiti 10.000 samo za to podrucje u kojem se nalazi grad Sendai.

Ekipe za spašavanje održale su u petak ujutro minutu šutnje za žrtve potresa.

WHO: RADIJACIJA LOKALIZIRANA


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vjeruje da je širenje radijacije iz potresom pogodene nuklearne elektrane u Japanu lokalizirano i ne predstavlja izravnu opasnost za ljudsko zdravlje, rekao je Michael O'Leary, predstavnik WHO-a u Kini.

Japan je podignuo razinu opasnosti u oštecenom nuklearnom reaktoru, objavila je u petak Medunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Becu.

Incident u nuklearki Fukushima Daiichi oznacen je razinom opasnosti 5, u odnosu na prethodnu 4, na ljestvici od 1 do 7. Istu je oznaku dobila nesreca u americkoj nuklearki na Otoku tri milje 1979. godine.

Japan krajnjim naporima nastoji pod nadzor dovesti pregrijavanje nuklearne elektrane Fukushima koja je prošlog vikenda oštecena snažnim potresom i tsunamijem.

Dužnosnici se boje da bi veliko oslobadanje radiaktivno onecišcenog materijala iz elektrane moglo ozbiljno ugroziti zdravlje, pa su Kina i druge susjedne zemlje pojacale pracenje razine zracenja.

Tvrtka koja upravlja oštecenom nuklearnom elektranom Fukushima priopcila je u petak da ne bi bilo nemoguce da se elektranini reaktori oblože betonom, iako je njihovo rashladivanje i dalje prioritet.

Kompanija Tokyo Electric Power Co izvijestila je novinare da uporaba betona jest opcija, ali da ce za sada nastaviti s pokušajima da se reaktori rashlade.

Japan vec gotovo tjedan dana ulaže napore da bi pod nadzor stavio pregrijanu nuklearnu elektranu koja je oštecena u snažnom potresu i tsunamiju.

ZRACNI PROMET SIGURAN


Radijacija iz oštecene nuklearne elektrane u Japanu nije doprla do viših slojeva atmosfere te je zracni promet siguran osim u neposrednoj blizini pogona, rekao je strucnjak iz UN-ove meteorološke agencije. "Sve naše informacije kažu da je curenje ograniceno na vrlo niske razine atmosfere", rekao je Herbert Puempel, strucnjak UN-ove Svjetske meteorološke organizacije.

"U sadašnjem stanju nema razloga za bojazan za medunarodni zracni promet", rekao je dodavši i da nema potrebe provjeravati putnike koji dolaze letovima iz Japana. U cetvrtak su neke zrakoplovne tvrtke pocele provjeravati zrakoplove, putnike i posade na radijaciju. Puempel je takoder rekao da hladno vrijeme, koje je dodatno otežalo muke stanovništva, sada prolazi.


Podijeli: Facebook Twiter