Zrenj: Požar izbio zbog neodržavanja dimnjaka

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Nakon što je u nedjelju navečer izgorjela kuća Đovanine Šorgo (79) i njezinog sina Drage (50) u Zrenju kod Oprtlja istarska policija danas je izvijestila da je očevidom, obavljenim uz inspektora zaštite od požara PU istarske, utvrđeno da je uzrok požara prijenos topline s dimnjaka na drvenu gredu "zbog neodržavanja dimnjaka od strane ovlaštenog servisera". O događaju će policija obavijestiti  Inspektorat unutarnjih poslova PU istarske.

Podsjetimo, u nedjelju je stara kuća obitelji Šorgo dvaput gorjela. Požar na dimnjaku na katu kuće gdje su boravili Đovanina i Drago izbio je najprije oko 16 sati, ali su ga tada Drago i susjedi, braća Davor i Dean Tončić, uspjeli sami ugasiti. Međutim, oko 21.30 sati vatra se ponovo pojavila i rasplamsala, a vidjevši da je ovoga puta neće moći sami ugasiti, u 22.45 sati su pozvani umaški vatrogasci koji su vatru lokalizirali pola sata nakon ponoći.

U požaru su vlasnica kuće i njezin sin te susjed Davor Tončić lakše ozlijeđeni te im je pružena pomoć u KBC-u Sušak u Rijeci, s tim da su Drago i Dean otpušteni iste večeri, odmah nakon pružene pomoći, a Đovanina u ponedjeljak, u kasnim popodnevnim satima.

Na intervenciju zbog požara u Zrenju bila su upućena desetorica umaških vatrogasaca s četiri vozila koji su i nakon što su lokalizirali vatru ostali na požarištu cijelu noć te cijeli idući dan. Naime, kuća obitelji Šorgo spojena je s kućom u kojoj žive braća Tončić pa je postojala realna opasnost od prenošenja vatre na nju. Srećom, to se nije dogodilo zahvaljujući intervenciji vatrogasaca, a majci i sinu koji su ostali bez doma utočište su pružili susjedi.

Proteklog mjeseca, odnosno od 1. do 30. studenog, u Istri su zbog neredovitog održavanja dimnjaka, uz ovaj nedjeljni, izbila još dva požara na kućama. Tako je 10. studenog oko 17.45 sati buknuo požar u kući 53-godišnjaka u mjestu Brest pod Učkom koji je ugašen oko 19 sati. U požaru nije bilo ni stradalih, ni materijalne štete, a izbio je jer se zapalila čađa u dimovodnom kanalu. Iz istog se razloga oko podne, 24. studenog, u kući u Grožnjanskoj ulici u Bujama u kojoj je boravio 39-godišnjak zapalio dimnjak koji nije čistio, ni pregledavao ovlašteni serviser. Ni u tom požaru nije bilo ozlijeđenih, ali je nastala materijalna šteta.

Zbog navedenog, ali i činjenice da je sezona grijanja u punom jeku, istarska policija upozorava građane da poduzmu sve potrebne mjere da bi se zaštitili od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom.

- Nužno je i obavezno servisirati plinska trošila i trošila na tekuća goriva, i to od ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Ovlaštene i stručne osobe moraju barem jednom godišnje obaviti redoviti pregled dimnjaka, a pri svakoj promjeni uređaja za loženje ili goriva nužno je obaviti i izvanredni pregled dimnjaka, ističu u Policijskoj upravi istarskoj. (M KOŠTA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U SRIJEDU.


Podijeli: Facebook Twiter