Zreli uradci mlade autorice

Vanesa Begić, Dheeba Kožljan i Nives Trošt
Vanesa Begić, Dheeba Kožljan i Nives Trošt

Predstavljanje pjesničkog prvijenca Dheebe Kožljan, "Mrež oblaki", održano je u petak navečer u barbanskoj župi. Dheeba Kožljan upriličila je predstavljanje prve knjige na svoj 18. rođendan, a ova ambiciozna učenica trećeg razreda Pazinskog kolegija knjigu je sama koncipirala, uredila i objavila pri pazinskom "Josipu Turčinoviću".

O knjizi su govorili recenzentica Vanesa Begić te Nives Trošt iz KUD-a Barban, koja je prepoznala Dheebin talent i koja je uz njezine roditelje najzaslužnija za objavljivanje ove knjige.

Nives Trošt prisjetila se kako je autorica počela marljivo stvarati pri KUD-u Barban, kako je stalno pisala nove pjesme te onda su odlučili da se sve to ukoriči. Vanesa Begić naglasila je zrelost ove mlade autorice, te pohvalila činjenicu da je sama i uredila ovu zbirku, ističući da autorica donosi lucidna razmišljanja, suptilnu ironiju te spretnu igru riječima, a posebno treba pohvaliti i činjenicu da njeguje domaću riječ.

Potom je sama autorica govorila o svojoj ljubavi prema poeziji te pročitala po dvije pjesme iz svakog pjesničkog ciklusa, a program su upotpunili i svirci iz KUD-a Barban.

U pogovoru je Željka Horvat Vukelja napisala "ona čakavicu misli, sanja, diše, piše i zato se čini da su njezini stihovi iz nje jednostavno iscurili, isklizili i s lakoćom došli do čitatelja. Po svojoj formi to su kratki, lagani i lepršavi stihovi, no Dheeba se bez sustezanja upušta u cijeli niz tema".

Radovi ove mlade autorice objavljeni su u zbirkama "Beside u jatu", u časopisu Kaj, te u antologiji pjesama Pazinskog kolegija "Žavajon". (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter