Zrakoplovni akrobati u travnju na istarskom nebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon pune godine pauze, protekle subote u Saudijskoj Arabiji počela je nova sezona Red Bull Air Racea, atraktivnog akrobatskog zrakoplovnog natjecanja na kojem se nadmeće 12 najsposobnijih svjetskih pilota iz devet zemalja. Na veliko oduševljenje svih ljubitelja adrenalina, sljedeća stanica ovog slavnog "letećeg cirkusa" 12. i 13. travnja biti će Rovinj.

Hrvatska je tako jedna od sedam zemalja na tri kontinenta koja ima čast biti domaćin uglednoj Red Bullovoj manifestaciji koja uživa golemu popularnost u cijelom svijetu, a istarska publika imat će prilike nad sjevernom obalom grada, u blizini starogradske jezgre, pratiti fascinantne akrobatske letove velikana poput Bonhommea, Archea i Chamblissa.

- Velika nam je čast i zadovoljstvo što Red Bull Air Race dolazi u Rovinj i tako nam daje priliku da cijelom svijetu pokažemo jedinstvenu ljepotu našeg grada. Uvjeren sam da će Rovinj u suradnji s Adris grupom ponuditi savršenu kulisu za ovu utrku i svim sudionicima ovog uzbudljivog sportskog događanja pružiti vrhunski doživljaj i nezaboravno iskustvo, izjavio je rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza.

Piloti Red Bull Air Racea publici će demonstrirati kombinaciju brzine, preciznosti i vještine, a sve u izuzetno brzim zrakoplovima kojima će upravljati između 25 metara visokih zračnih vrata.

- Veoma smo uzbuđeni što će Red Bull Air Race prvi put u svojoj povijesti doći u Hrvatsku. Ovdje imamo mnogo obožavatelja, a osim toga, uz cijelu regiju, Hrvatska ima dugu zrakoplovnu tradiciju s mnogo aktivnih sportskih pilota, proizvođača zrakoplova i njihovih dijelova te nemali broj prekrasnih malih zračnih luka, naglasio je sportski direktor Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva Sergio Pla.

Osvrnuvši se na morsku stazu, Pla je istaknuo da će ona biti prepuna takozvanih G-okreta, a najveći izazov pilotima bit će bura. Inače, ovo će biti prva utrka na Sredozemnom moru nakon finala sezone 2009., koje je održano u Barceloni. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter