Zrakoplov srušen kod Pomera vještači "Ivan Vučetić"

Još  se ne zna je li do nesreće došlo zbog kvara na zrakoplovu ili zbog ljudske pogreške (Dejan ŠTIFANIĆ)
Još se ne zna je li do nesreće došlo zbog kvara na zrakoplovu ili zbog ljudske pogreške (Dejan ŠTIFANIĆ)

Na upit je li obavljen očevid na zrakoplovu u kojem su u Pomeru smrtno stradali instruktor letenja Siniša Pačić (36) i njegov prijatelj Goran Dobrić (34) zamjenica županijske državne odvjetnice Mirjana Zenzerović izvijestila je da je Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" izdan nalog za provođenje vještačenja kako bi se utvrdio uzrok pada zrakoplova. Dodala je da se za sada još uvijek ne zna je li do nesreće došlo zbog kvara na zrakoplovu ili zbog ljudske pogreške.

Zenzerović je potvrdila da je let u kojem su smrtno stradale dvije osobe bio prijavljen kao panoramski, te da je pronađen GPS sustav, no da odvjetništvo još uvijek nema podatke o njegovom očitavanju. No na pregled aviona još uvijek čeka tim predvođen Dinkom Vodanovićem, glavnim istražiteljem Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih zrakoplovnih nezgoda, koji je nakon pada zrakoplova sa svojim timom stigao u Pulu.

- Što će istražitelji iz centra Vučetić raditi, ja to ne znam, a ako zrakoplov bude dirao netko tko nije stručan, a mi potom dođemo na takav rastavljeni avion, nećemo imati više što raditi, veli Vodanović. Na pitanje zbog čega njegov tim još čeka odobrenje za pregled zrakoplova, veli da ne zna i da je za to nadležno Županijsko odvjetništvo, te da se po Uredbi Vijeća Europe njegovim istražiteljima mora omogućiti nesmetan pristup. Naglasio je da odvjetništvo daje nalog "Vučetiću", a njemu suglasnost te mu je rečeno da će oni provesti vještačenje.

- Prvi sam se put našao u ovakvoj situaciji jer mi u ovom trenutku ne možemo provesti tehničko vještačenje. Mi imamo svu opremu i alat. Ne znam što da radim, veli Vodanović. I dok zrakoplov unutar policijskog kompleksa kod Mlina čeka pregled nadležnih  stručnjaka, jedino što je u ovom trenutku jasno jest očita nekoordiniranost istražitelja. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter