Zrakoplov EgyptAira srušio se u more u blizini Karpatosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zrakoplov EgyptAira, koji je u četvrtak rano ujutro nestao s radara, srušio se u more u blizini otoka Karpatosa, u jugoistočnom dijelu Egejskog mora, dok se nalazilo u egipatskom zračnom prostoru, doznaje agencija France Presse u četvrtak iz grčkog civilnog zrakoplovstva. 

"Oko 3.29 sati po lokalnom vremenu, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostoru, zrakoplov je nestao s grčkih radara... Srušio se oko 130 milja od otoka Karpatosa", smještenog između Roda i Krete, naveo je izvor iz grčkog civilnog zrakoplovstva za AFP.

Nestali zrakoplov srušio se u more, kazali su i dužnosnici egipatskog civilnog zrakoplovstva, pod uvjetom anonimnosti, dodavši da inicijalni nalazi potvrđuju da se Airbus320 nije spustio niti na jedan aerodrom.

Ranije su se pojavile informacije, koje su neki pripisali egipatskim vojnim timovima koji sudjeluju u potrazi, dok su se drugi pozivali na tvrtku EgyptAir, da je iz zrakoplova poslan poziv za pomoć, no to je kasnije opovrgnuto.

Egipatska vojska objavila je u međuvremenu kako "nikakav poziv" nije primljen sa zrakoplova EgyptAira, koji je letio na liniji Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade, prije nego što je nestao s radara.

Stručnjaci procjenjuju da činjenica da piloti nisu imali vremena poslati poruku implicira da je u pitanju bio snažan i iznenadan incident.

Istodobno je egipatski premijer Sherif Ismail u četvrtak izjavio da je u tijeku potraga za nestalim zrakoplovom te da je još rano isključiti bilo kakvo objašnjenje nesreće, uključujući i terorizam.

"Operacije potrage su u tijeku ovoga trenutka u području u kojem se vjeruje da je bio zrakoplov u trenutku gubljenja veze", kazao je premijer novinarima u kairskoj zračnoj luci.

Upitan odbacuje li mogućnost da iza incidenta stoje teroristi premijer je kazao: "Ne možemo ništa u ovom trenutku isključiti ili potvrditi. Sve operacije potrage moraju biti zaključene tako da saznamo uzrok".

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi predsjedat će u četvrtak ujutro sastankom nacionalnog vijeća sigurnosti, navodi se u priopćenju iz njegova ureda u kojem se ne navodi izrijekom da je povod sastanka nestanak zrakoplova.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault najavio je u četvrtak da će Francuska poslati zrakoplove i brodove kako bi pomogla u potrazi za nestalim zrakoplovom u kojemu je bilo i 15 francuskih državljana. On je nakon ministarskog sastanka s predsjednikom Françoisom Hollandeom kazao da su u kontaktu s egipatskim vlastima i da je Francuska spremna poslati vojne zrakoplove i brodove u potragu, dodavši da zrakoplov mora biti pronađen.

Ministar prometa Alain Vidalies kazao je kako u zrakoplovu Airbus320 nije bilo dodatnog tereta.

Po navodima agencije France Presse, avion na letu MS804, koji je nestao s ekrana radara 48 do 64 kilometara sjeverno od sjeverne obale Egipta prevozio je 56 putnika među kojima jednog dječaka i dvije bebe, kao i sedam članova posade te tri sigurnosna časnika.

EgyptAir je objavio da je zrakoplovom upravljao pilot Mohammed Said Ali Shaqir koji ima preko 6.000 sati leta, od čega više od 2000 na zrakoplovima  Airbus A320s. Kopilot ima 2.766 sati leta, dodala je kompanija.

Na kairskom aerodromu 15 obitelji koje su čekale putnike s nestalog leta smješteno je u privatnu prostoriju i uz njih je medicinsko osoblje, naveli su dužnosnici.

List New York Times navodi čelnika egipatskih zračnih vlasti Ehaba Mohija el-Dina koji je kazao da su grčki kontrolori leta upozorili egipatske kolege da su izgubili kontakt s avionom. "Oni nisu tražili pomoć. Samo su nestali".

Zbog svojih arheoloških spomenika i turističkih odredišta na Crvenom moru Egipat je je popularna destinacija turista iz zapadnih zemalja, a u novije vrijeme i iz Rusije. No turistički sektor zemlje snažno je pogođen nakon prošlogodišnjeg rušenja ruskog zrakoplova i serije bombaških napada u zemlji.

U listopadu je ruski putnički zrakoplov srušen malo nakon polijetanja iz turističkog središta Šarm-el-Šeik na egipatskom Sinajskom poluotoku, pri čemu su poginula 224 putnika. Ruske vlasti objavile su potom da je zrakoplov srušen bombom, a teroristička organizacija Islamska država, koja djeluje na Sinaju, preuzela je odgovornost.

Rusija je, kao rezultat napada, zabranila sve izravne letove iz Egipta, što je bio ozbiljan udarac turističkom sektoru zemlje koji se posljednjih godina u velikoj mjeri oslanjao na ruske turiste.

U ožujku je čovjek opremljen lažnim pojasom s eksplozivom prisilio zrakoplov EgyptAira da sleti na Cipar. Po dolasku u zračnu luku Cipra Larnacu, "psihološki nestabilan" muškarac je oslobodio veliki dio putnika a potom se predao bez otpora nakon šest sati pregovora.

Posljednji incident s fatalnim ishodom u kojem se radilo o zrakoplovu egipatske zrakoplovne kompanije dogodio se u svibnju 2002. kada je Boeing 737 udario u brdo približavajući se aerodromu u Tunisu, a tom je prilikom poginulo 14 osoba.

Francuska vlada sazvala izvanredni sastanak

Francuska vlada sazvala je u četvrtak ujutro izvanredni sastanak vezan uz nestanak zrakoplova EgyptAira, a za sada su sve hipoteze o nestanku zrakoplova otvorene.

Avion na letu MS804, letjelica Airbus A320, nalazio se na 11.270 metara visine te je ušao u egipatski zračni prostor kad je nestao s radara u četvrtak u 2.45 sati, napisao je EgyptAir na Twitteru.

Sve su mogućnosti spominjane u četvrtak ujutro, a prije svih mogućnost da se radilo o nesreći.

Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je u četvrtak s egipatskim kolegom Abdelom Fatahom al-Sisijem, spominjući "usku suradnju" oko utvrđivanja okolnosti nestanka leta MS804.

"Nijedna mogućnost nije odbačena", kazao je francuski premijer Manuel Valls.

Pokrenuta je potraga za zrakoplovom u kojemu sudjeluje egipatska i grčka vojska, a prema vremenskim izvješćima u trenutku nestanka zrakoplova vladale su dobre vremenske prilike.

Prema zrakoplovnoj Internet stranici FlightRadar24.com, brzina i visina na kojoj je letio zrakoplov pokazuju da je zrakoplov letio u trenutku nestanka.

EgyptAir u svojoj floti ima 57 zrakoplova Airbus i Boeing, uključujući 15 zrakoplova Airbus A320, navodi se na internetskoj stranici airfleets.com.

Grčka opovrgnula da su pronađeni ostaci, al-Sisi mobilizira sve snage za potragu zrakoplova

Predsjednik grčkog Odbora za zračnu sigurnost rekao je u četvrtak da ostaci pronađeni u moru južno od otoka Krete nisu dijelovi zrakoplova Egyptaira čime je opovrgnuo prethodnu objavu aviokomapnije iz Egipta čiji je predsjednik naredio mobilizaciju svih raspoloživih snage u potragu za nestalim putničkim zrakoplovom.

"Do sada analiza pronađenih ostataka pokazuje da ne pripadaju zrakoplovu, egipatski kolega mi je u posljednjem kontaktu oko 18,45 po srednjoeuropskom vremenu potvrdio da nije dokazano da su ti ostaci s leta Egyptaira", rekao je taj dužnosnik.

Ranije je Egyptair na društvenoj mreži Twitter objavio da su grčke vlasti pronašle  "plutajući materijal" i pojaseve za spašavanje te da bi to mogli biti ostaci zrakoplova.

"Pronađen je komad drva i tkanine", rekao je dužnosnik grčkog Odbora za zračnu sigurnost.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi naredio je u četvrtak navečer da ministarstvo civilnog zrakoplovstva, vojni centar za potragu i spašavanje, mornarica i njihove zračne snage poduzmu sve potrebne mjere kako bi pronašle ostatke zrakoplova, javlja Reuters.

U priopćenju iz Sisijeva ureda stoji da ministarstvo civilnog zrakoplovstva mora osnovati istražni odbor koji odmah treba početi istraživati uzroke nestanka zrakoplova.

Na letu na liniji Pariz-Kairo zrakoplov EgyptAira nestao je u četvrtak s radara nakon što je napustio grčki zračni prostor i nekoliko minuta nakon ulaska u egipatski zračni prostor.

Zrakoplov je poletio u srijedu navečer u 23.09 sati s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Nestao je u 2.30 sati u četvrtak s visine od 11.280 metara.

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira. Kanadska vlada potvrdila je u četvrtak navečer da su u zrakoplovu bila dva kanadska državljana. Ranije se govorio o jednom putniku iz Kanade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter