Zračnoj luci Pula certifikat broj "001"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zračna luka Pula, kao prva u Hrvatskoj, dobila je certifikat koji dokazuje da je uspjela ostvariti sve najnovije sigurnosne standarde, zadovoljiti sve postavljene uvijete koje je pred nju stavila Europska komisija.

Naime, Europska je komisija 2014. godine donijela Uredbu o utvrđivanju zahtjeva i upravnih postupaka u vezi s aerodromima te definirala provedbena pravila za utvrđivanje uvjeta za projektiranje i siguran rad aerodroma koja odražavaju najnovija dostignuća i najbolje prakse u području aerodroma, a uzimajući u obzir primjenjive standarde i preporučene prakse Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO).

Riječ je o mjerama koje je Europska Agencija za sigurnost zračnog prometa definirala kao osnovne infrastrukturne i operativne uvjete koje svaki aerodrom mora ispuniti u cilju izdavanja i konverzije svjedodžbe aerodroma.

Prigodna svečanost

U VIP salonu Zračne luke Pula jučer je organizirana prigodna svečanost na kojoj je direktor Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ) Ante Lažeta direktoru pulske zračne luke Svemiru Radmilu uručio certifikat s rednim brojem "001".

- Veliki je to uspjeh Zračne luke Pula, ali događaj je važan i za Hrvatsku. Čestitam pulskoj zračnoj luci dobivanje certifikata, iza čega stoji ogroman trud, izrada niza elaborata i studija, a za taj veliki posao zaslužna je i odlična suradnja vaših stručnjaka i Agencije. Pred nama je još puno posla, jer do konca godine takve certifikate treba dobiti još sedam hrvatskih aerodroma, kazao je Lažeta.

Istarski župan Valter Flego je istaknuo da je i ovo još jedna prilika u kojoj se može reći da je Istra u mnogim segmentima ispred drugih u Hrvatskoj.

- Nama je sigurnost i stabilnost izuzetno važna i na tome ne štedimo. Te su dvije stvari izuzetno važne kako bi mogli nastaviti s poslom i ostvariti ambiciozne ciljeve, drastično povećanje broja putnika i letova, koje je za ovu godinu pred sebe stavila pulska zračna luka, kazao je župan.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić podsjetio je da je ovo već četvrti susret na istom mjestu, ali svaki put je riječ o drugom povodu.

Vitasović najzaslužniji

- Ne tako davno ovdje smo se sastali prilikom otvaranja obnovljene piste, okupili smo se i prilikom inauguracije nove linije na relaciji Pula - Frankfurt, a zračna je luka organizirala i Dane otvorenih vrata, na kojima su svi Puljani mogli vidjeti kako je organiziran rad na aerodromu. Nadam se da će naš sljedeći susret biti organiziran prilikom obilježavanja još jedne uspješne sezone te da ćemo se moći pohvaliti sjajnim rezultatima. Certifikat pod rednim brojem 001 je još jedna potvrda da u Puli i Istri težimo biti prvi i najbolji, te da uvijek radimo na unaprijeđenu poslovanja i kvaliteti ponude, kazao je Miletić.

Pored nabrojanih, svečanosti su nazočili Vlado Bagarić, pomoćnik direktora HACZ-a za Sektor aerodroma, predsjednik Nadzornog odbora Zračne luke Pula Valerio Drandić te David Vitasović, voditelj sustava upravljanja sigurnošću Zračne luke Pula, kojem je direktor Svemir Radmilo pripisao velike zasluge za dobivanje ovog vrijednog certifikata. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter