Zracni udari utišali Gadafijevo topništvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapadnjacki borbeni zrakoplovi izvršili su u srijedu zracne udare na Gadafijevo topništvo i tenkove koji su opkolili grad Misratu u zapadnoj Libiji. Libijski celnik Moamer Gadafi ranije je izjavio da su zapadne sile, koje su cetvrtu noc za redom izvršile zracne udare na Libiju da bi zaštitile civile u skladu s UN-ovim mandatom, "hrpa fašista koji ce završiti u povijesnoj kanti za smece".

Gadafijevi tenkovi nastavili su granatirati Misratu, koja je u rukama pobunjenika, i ovoga su tjedna ubili desetke ljudi. Stanovnici su izjavili da se provodi masakr, a da su lijecnici prisiljeni lijeciti ranjenike u bolnickim hodnicima. Snajperisti pucaju na narod s krovova zgrada.

"Saveznicki zrakoplovi dosad su bombardirali dva puta. ...Jutros i onda ponovno prije manje od dva sata", rekao je jedan stanovnik Misrate u telefonskoj izjavi za Reuters. "Oni (Gadafijeve snage, op.a.) nisu ispalili niti jednu granatu od pocetka zracnog udara".

Prije zracnih udara kod Misrate americki kontraadmiral Peg Klein je rekao da ce biti poslani zrakoplovi da napadnu Gadafijeve tenkove. "Prema nekima od tih gradova i dalje napreduju tenkovi kako bi napali libijski narod", rekao je Klein.


Podijeli: Facebook Twiter