Zračni udar Izraela na Gazu, prvi od primirja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael je u utorak izvršio zračni udar na palestinski Pojas Gaze, prvi takav napad od osmodnevnog rata u studenome, rekli su islamistički pokret koji nadzire taj teritorij i izraelska vojska.

"Okupacijski zrakoplovi bombardirali su otvoreni prostor u sjevernoj Gazi, nije bilo ozlijeđenih", navedeno je u priopćenju Hamasovog ministra unutarnjih poslova. Izraelski vojni glasnogovornik potvrdio je da je došlo do udara u Gazi, ali nije ulazio u pojedinosti.

Izrael i Hamas dogovorili su primirje uz posredništvo Egipta u studenome, nakon osam dana borbi u kojima je ubijeno 170 Palestinaca i šest Izraelaca. Izrael je pokrenuo napad 2012. objavivši kako je njegova svrha okončati palestinsko ispaljivanje raketa na njegov teritorij.

- Izrael će odgovoriti na svaki napad iz Gaze ili iz sirijskog dijela Golanske visoravni, rekao je novi ministar obrane Joshe Yaalon u srijedu, dan nakon smrti palestinskog zatvorenika koja je razbjesnila Palestince pa su raketirali izraelski teritorij iz pojasa Gaze. Dvije nove rakete ispaljene su u srijedu rano ujutro iz pojasa Gaze na izraelski grad Sderot, ali nisu pričinile nikakve štete, rekao je policijski glasnogovornik. "Izraelska vojska napala je Gazu noćas jer držimo (pokret) Hamas odgovornim za svako otvaranje vatre iz Gaze na Izrael", rekao je ministar Yaalon.

Ni jedna palestinska skupina nije preuzela odgovornost za ispaljivanje raketa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter