Zračne snage, uz Prominu, gase još dva požarišta u Zadarskoj županiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz Zemunika danas, u utorak su, pored požarišta na Promini angažirana i na još dva nova požarišta u Zadarskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Na požarištu Pristeg upućen je Candair CL-415 i Airtractor AT-802, dok dva Airtractora koji su na Promini istovremeno gase požar i na lokaciji Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih. Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca, navodi se.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Sjeverni Velebit gori tjedan dana, nije ga ugasila niti kiša

Na 120 hektara Velebita, djelomično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, požar koji gori tjedan dana nije ga ugasila niti kiša, na nepristupačnom terenu gasi 38 vatrogasaca iz Senja, Svetog Jurja, Krasnog, Otočca, Sinca, Brinja, Perušića, te za gašenje požara osposobljeni rendžeri NP Sjeverni Velebit i Parka Prirode Velebit, saznaje se u ponedjeljak u Vatrogasnoj Zajednici Ličko-senjske županije.

Zapovjednik Hrvoje Ostović kazao je Hini kako požar traje tjedan dana, da su vatrogasci raspoređeni duž cijele Premužićeve staze, jedino što je vrh Borovača, na visini  od oko 1.300 metara, ostao nepokriven zbog izrazite nepristupačnosti, te se očekuje pomoć zračnih snaga, barem u tome da se na požarište dostavi spremnik vode, tzv. kruška.

"Požar od 15. ovog mjeseca traje neprekidno, unatoč tome što je u međuvremenu padala i kiša, jer riječ je o NP koji je u biti prašuma, a nakon kiše je krenula jaka bura, čak oko 120 kilometara na sat, koja traje već tri dana, iako imamo najavu da bi mogla jenjavati pred večer, tako da bismo možda mogli dobiti u pomoć i zračne snage, koje smo zatražili", rekao je Ostović i naglasio da je opožareno 120 hektara, te je vatrena fronta jučer bila dugačka sedam kilometara, a danas je i duža.

Prema Ostovićevim riječima požar je prošlog petka krenuo s Visibabe na visino od 1.160 metara nad morem, teren je nepristupačan, ali je povučena takozvana "vodena pruga", crijeva za opskrbu vodom, s jakim crpkama koje vodu tjeraju uzbrdo, postavljene su u duljini od gotovo dva kilometra.

"Domicilni vatrogasci iz Senja kažu da je prvi put voda došla na Premužičevu stazu, jer je požarište protegnuto na cijelu dužinu Premužićeve staze, a tu su i vatrogasna vozila sa svojim spremnicima, sve je izuzetno teško, u uvjetima kada su noći i jutra hladna, posebno zbog bure, ali pokrivamo cijeli teren, te vjerujem u uspjeh gašenja", rekao je Ostović.

Kaznene prijave protiv maloljetnika zbog požara kod NP Krka

Zbog izazivanja požara koji je u ponedjeljak popodne planuo u Radučiću između Kistanja i Knina, policija je kazneno prijavila dvojicu maloljetnika, jednoga za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a drugoga zbog poticanja na počinjenje tog kaznenog djela, doznaje se u utorak u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni mladić jučer oko 14,15 sati u mjestu Radučić, Općina Ervenik, na poticaj drugoosumnjičenog upaljačem zapalio suhu travu na otvorenom prostoru neposredno uz željezničku prugu. Potom se požar nekontrolirano proširio prema Nacionalnom parku Krka i tako ugrozio kulturno dobro i arheološko nalazište Burnum, ali i željezničku prugu i državnu cestu D-59 Kistanje-Knin, rekli su u policiji.

Osumnjičeni maloljetnici su nakon kriminalističkog istraživanja predani do nastavka kaznenog postupka pritvorskom nadzorniku, uz kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu za mladež gdje bi tijekom dana trebali biti ispitani.

Zbog svrhovitog poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite, kažu u policiji, o svemu je obaviještena i nadležna služba za socijalnu skrb.

Uhićeni mladići dio su skupine od sedam mlađih muških osoba koje je policija jučer dovela u Policijsku postaju Knin na ispitivanje o požaru, nakon prijave zaposlenika Nacionalnog parka Krka koji su uočili grupu momaka u blizini požara koji je upravio na tom području izbio.

Recepcionerka Nacionalnog parka vidjela ih je kod jednog nadvožnjaka kada je putovala kući nakon posla i o tome obavijestila kolege, a onda je nadzornik parka po njezinom opisu identificirao mladiće i prijavio ih policiji. Tijekom ispitivanja policija nije utvrdila motiv koji je nagnao mladiće da izazovu požar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter