Zračne snage od ranog jutra na požarištu kod Kistanja

Vodiči I ristoranti dell'Italia i Magnar ben (V. HABEREITER)
Vodiči I ristoranti dell'Italia i Magnar ben (V. HABEREITER)

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u četvrtak, od ranog jutra, sa dva Canadaira i tri Airtractora, sudjeluju u gašenju požara kod Kistanja, koji se približio Roškom slapu u Nacionalnom parku Krka.

Riječ je o požarištu na kojem se zračne snage angažirane treći dan zaredom, a u prethodna dva dana na požarište je izbačeno oko 400 vodenih bombi i ostvareno 65 sati naleta, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Uz zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz Zemunika, tijekom jučerašnjeg dana na požarištu kod Kistanja bilo je  angažirano i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, (HKoV) a na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević donio je odluku o korištenju do 100 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava HKoV-a kao pomoć u gašenju požara na području Šibensko-kninske županije. Požarište u Kistanjama jučer je obišao i ministar Krstičević sa suradnicima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 150 požara (57 u Šibensko-kninskoj, 48 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji). Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1230 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 38 700 tona vode te je prevezeno 211 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta, navodi MORH. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter