Zračna luka Zagreb: Štrajkaši protiv koncesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pristanišnu zgradu zagrebačke Zračne luke polako pristižu radnici u štrajku noseći bedževe s natpisom "Štrajk" i transparente kako bi sudjelovali u prosvjednom okupljanju predviđenom u podne.

Na transparentima piše "Štrajk nije bio naš prvi nego jedini izbor", "Koncesionirajte si vi Zokija", "Hajdašu nemoj se praviti Englez, ispravno je praviti se Francuz", "Gospodo ne bu prošlo", "Liberte (sloboda) fraternite (bratstvo) legalite (jednakost) aerodrom mukte" i druge.

Zaposlenik informatike zagrebačke Zračne luke Sven Hrastnik izjavio je kako štrajkom žele poručiti da su protiv koncesioniranja Zračne luke, a posebice tvrtki ZAIC koja za to, kako tvrdi, nema nikakve uvjete, pa je to protuzakonito.

Hrastnik je rekao kako radnici strahuju da će nakon preraspodjele u tvrtke kćeri dobiti otkaz, te ustvrdio da ne štrajkaju zbog otpremnina ili nekih drugih materijalnih prava i "traženja kruha nad pogačom".

"Zagrebačka Zračna luka je iznimno profitabilna tvrtka koja ima osnovnu aerodromsku djelatnost i popratne djelatnosti, pa je apsolutno neprihvatljivo da se to daje u koncesiju nekome tko će izgraditi zgradu jer je to možemo i sami", poručio je Hrastnik.

Zračna luka Zagreb ne bi trebala ići u prodaju i smatramo da koncesija ZAIC-u nije dobro rješenje, rekao je Hrastnik.

Vlada i francuski konzorcij Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisali su u travnju prošle godine ugovor kojim je ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom.

Ukupni koncesijski prihod kroz 30 godina iznosit će 1,940 milijardi eura, odnosno po današnjoj vrijednosti 540 milijuna eura, dok će ulaganja u prvoj fazi izgradnje terminala iznositi 236 milijuna eura.

Splitska zračna luka spremna za prihvat 4.000 putnika iz Zagreba
U splitskoj zračnoj luci Resnik danas i sutra će, zbog štrajka u zagrebačkoj zračnoj luci, biti organiziran prihvat gotovo 4.000 putnika u dolasku i odlasku, koji su trebali prometovati preko Zagreba, doznaje se od voditelja zračnog prometa u Splitu Mate Melvana.

"Spremni smo za pojačani prihvat zrakoplova i putnika i blagovremeno smo se organizirali da sve protekne u redu", rekao je Melvan Hini.

Putnici koji će umjesto u zagrebačku zračnu luku sletjeti u splitsku zračnu luku bit će autobusima prevezeni do Zagreba, a putnici koji će umjesto iz zagrebačke poletjeti iz splitske zračne luke bit će autobusima prevezeni do Splita.

"Danas očekujemo prihvat dvadesetak preusmjerenih zrakoplova u aranžmanu Croatia Airlinesa i jedan zrakoplov Turkish Airlinesa koji će dovesti u dolasku oko 1.000 putnika, koji će potom biti odvezeni autobusima u Zagreb, a iz Zagreba će biti dovezeno oko 800 putnika u Split koji će putovati u odlasku", kazao je Melvan.

Sutra će, najavio je Melvan, u splitsku zračnu luku sletjeti oko 25 preusmjerenih zrakoplova od kojih su po jedan Turkish Airlinesa i ruskog Aeroflota, a ostali su u aranžmanu Croatia Airlinesa. Oni će ukupno u oba smjera prevesti više od 2.000 putnika. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter