Zracna luka u Tripoliju zatvorena zbog sukoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zracna luka u Tripoliju zatvorena je u ponedjeljak nakon izbijanja sukoba izmedu suparnickih libijskih paravojnih postrojba, pošto su pripadnici jedne od njih svojim vozilima blokirali pistu i okružili zrakoplove.

U novom izazovu slaboj vlasti prijelazne libijske vlade pripadnici jedne od milicija, Brigade al-Avfea, zauzeli su zracnu luku tražeci oslobodenje njihovog vode za kojeg tvrde da ga drže snage sigurnosti, rekli su dužnosnici.

Nekoliko je medunarodnih letova otkazano, a u nekim su slucajevima putnici koji su se vec ukrcali u zrakoplovi morali iz njih izaci i napustiti zracnu luku. Neki su dolazni letovi skrenuti vojnu zracnu luku Mitiga u Tripoliju, rekli su djelatnici zracne luke.

"Stanje u zracnoj luci je vrlo napeto i tenkovi su okružili zgrade. Nikome nije dopušteno uci u zgradu", rekao je dužnosnik snaga sigurnosti koji nije želio biti imenovan.

Jedana talijanski putnik koji je trebao odletjeti iz Libije stanje je opisao kao "kaoticno". "U zracnu luku ih je došlo oko 200, bili su naoružani. Cekali smo uci u naš zrakoplov i mogli smo cuti buku i ljude kao vicu", rekao je.

Sukobi su izbili kasnije kada su skupine milicija iz Tripolija i grada Zintana došle u zracnu luku kako bi pokušale natjerati Brigadu al-Avfea da ode, rekao je izvjestitelj agencije Reuters. On je rekao da se mogla cuti pucnjava i vidjeti kako muškarci ulaze na aerodrom s rucnim bacacim granata.

Pripadnik brigade koja je izazvala kaos na aerodromu Reutersu je rekao da oni vjeruju da je njihov voda, pukovnik Abu Ugelia al-Hebši, u pritvoru u zracnoj luci nakon što ga je u nedjelju navecer priveo Odbor za sigurnost Tripolija iz njemu nepoznatih razloga.

"Prosvjedujemo protiv njegove otmice dolaskom u zracnu luku. Imamo jedan tenk izvan zracne luke i naša su vozila okružila zrakoplove kako ne bi mogli odletjeti". Brigada Avfea je milicija iz grada Tarhuna, 80 kilometara jugoistocno od Tripolija.

Glasnogovornik vladajuceg Nacionalnog prijelaznog vijeca Muhamed al-Harizi je rekao da su Hebšija zarobili nepoznati naoružani pobunjenici dok je putovao izmedu Tarhuna i Tripolija u nedjelju navecer.


Podijeli: Facebook Twiter