Zračna luka Pula predstavila master plan


U hotelu Park Plaza Histria prezentiran je Master plan razvoja Zračne luke za razdoblje od 2014. do 2039. godine koji su za potrebe pulskog aerodroma izradili zajednica ponuditelja Institut IGH iz Zagreba i Airport Consulting Vienna iz Beča. Taj dokument predviđa strateški plan razvoja Zračne luke koja u nadolazećem vremenu želi postati ne samo glavna luka ulaska u istarsku regiju, već i regionalna zračna luka koja kombinira učinkovitost, pristupačnost i sigurnost.

- Iako samo 5,8 posto stranih turista u Hrvatsku dođe zrakom, istarska regija ima vrlo dobar receptivni turistički potencijal, što se može projicirati na budućnost, budući da je ta regija prepoznata kao popularna međunarodna turistička destinacija - istaknuo je prilikom predstavljanja Master plana Johann Frank iz Airport Consulting Vienna. Naglasio je da, pod uvjetom da Zračna luka Pula provede izuzetno dobre marketinške aktivnosti, može proširiti svoje područje utjecaja kako bi opsluživala dolazne turiste sve do grada Opatije, čime bi se pozicionirala kao zračna luka šire istarske regije.

Međutim, naglašeno je i da Zračna luka Pula ne može sama financirati ukupna ulaganja. Stoga se u Master planu preporučuje suradnja s državom i nadležnim institucijama za EU fondove. Master Plan bi se realizirao u pet faza koje uključuju proširenje i uređenja terminala, gradnju stajanke općeg zrakoplovstva, hangar za održavanje zrakoplova, parkiralište za autobuse, uzletno-sletnu stazu i niz drugih zahvata. Procijenjeno je da bi prva faza (2015.-2020.) koštala oko 405 milijuna kuna, dok bi ukupni troškovi investiranja do 2040. godine iznosili oko 1,4 milijardi kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 2. LIPNJA


Podijeli: Facebook Twiter