Zracna luka Pula posluje po zakonu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Sindikata Istre i Kvarnera i dalje inzistiraju na smjeni direktora pulske zracne luke Bruna Rogovica, kojeg su još krajem kolovoza na konferenciji za novinare optužili za nesavjesno trošenje novca, što je u prvih šest mjeseci dovelo do 11 milijuna kuna gubitka pa su zatražili kontrolu inspekcije. Medutim, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u cetvrtak su odbacili ove navode te odgovaraju da nisu utvrdili nikakvo nezakonito poslovanje prvog covjeka pulskog aerodroma.

- Sindikat Istre i Kvarnera, Podružnica Zracna luka Pula, obratio se ovome Ministarstvu sa zahtjevom za sazivanjem izvanredne Skupštine Zracne luke Pula u svezi smjene direktora Bruna Rogovica. Utvrdeno je da se javne nabave u Zracnoj luci Pula obavljaju u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi te da se o nabavama izvješcuje Nadzorni odbor tvrtke. Nadalje, investicije se provode temeljem potreba zracne luke, prvenstveno ulaganje u sigurnost i zaštitu, a sve u skladu s planovima poslovanja, koji su sacinjeni u skladu s pravilima ekonomske struke, odgovorila je glasnogovornica  Marina Halužan.

Dodaje da je na sve planove poslovanja u zadnjih pet godina NO dao suglasnost, a nakon toga usvojila ih je Skupština Zracne luke. Na poslovni plan za 2009. suglasnost je dao NO, a potom ga je prihvatila i Skupština. Takoder, navodi se da je reviziju temeljnih financijskih izvještaja za 2008. godinu obavila revizorska tvrtka ISTRAREV iz Pule. Izvješce su takoder prihvatili i NO i Skupština.

- S obzirom na to da je Zracna luka Pula u vecinskom državnom vlasništvu, kontrolu poslovanja, osim komercijalne revizije, obavlja i Državna revizija. Dakle, Zracna luka Pula, kao i svi ostali poslovni subjekti, podvrgnuta je stalnom nadzoru svih tijela koji kontroliraju djelatnosti koje ona obavlja i u proteklom razdoblju nisu utvrdene nezakonitosti u poslovanju, istice se u dopisu. U SIK-u pak smatraju da su nadležni zakazali te najavljuju da ce o svemu obavijestiti predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i predsjednika Republike Stjepana Mesica.

- Radnicko vijece uputilo je prijavu Državnom odvjetništvu, ali po našim se saznanjima ništa ne dešava. Na konferenciji za novinare obavijestili smo javnost da su stvari kad je u pitanju financijsko poslovanje u Zracnoj luci izmakle kontroli pa su policija i odvjetništvo trebali reagirati. Možda je netko iz Ministarstva ukljucen u investicije jer mnogo je novca u igri, rekao je Bulic, ne želeci precizirati sumnja li na nekog konkretnog kad spominje umiješanost državnog resora.

Kao jednu od najspornijih investicija u SIK-u navode uredenje novog sustava za pregled prtljage, za koji je u prvoj fazi izdvojeno oko 10 milijuna kuna, iako je pulski aerodrom vec imao ispravne istovrsne uredaje, a za koje je placeno oko 4 milijuna kuna. Sindikalisti su upozorili da se samo na službena putovanja celnika aerodroma godišnje troše stotine tisuca kuna, za reprezentaciju tisucu kuna po svakom radnom danu, unatoc recesiji kupljen je novi "VW golf" za tehnickog direktora, vrijedan 210 tisuca kuna bez PDV-a, na novu je terasu utrošeno 500 tisuca kuna, a putem poduzeca kupljene su cak i cetiri ulaznice za koncert Eltona Johna u pulskoj Areni.

Iako prvi covjek pulskog aerodroma prema njihovim saznanjima ne krši kolektivni ugovor, u SIK-u ne vide ništa sporno u tome što se bave i tzv. nesindikalnim, odnosno financijskim pitanjima, pritom zahtijevajuci i smjenu direktora.


Podijeli: Facebook Twiter