Zračna luka očekuje više od 100.000 Britanaca i Iraca

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Britanski turisti se polako, ali sigurno vraćaju u Istru. Doduše, ne u broju kako je to bilo prije dvadeset i više godina, međutim stalni rast je evidentan.

Ujedno, gosti s Otoka ove su godine uspjeli nadoknaditi minus iz Rusije, nastao uvođenjem viznog režima, ali i promjenom raspoloženja ruskih turista za putovanje u Hrvatsku.

Zato je pulska Zračna luka ove godine iz Velike Britanije imala rast od čak 32 posto te ostvarila nevjerojatnih 85.900 putnika. A Britanca je ove godine u Istri u prvih deset mjeseci bilo 75 tisuća, što je 20 tisuća više nego lani, i ostvarili su gotovo 500.000 noćenja što je 130.000 više nego lani. To je porast od čak 35 posto te predstavlja najveći pojedinačni rast u ovoj godini.

Na razini države, prema podacima sustava TZ-a, u prvih deset mjeseci Hrvatsku je posjetilo 397.344 britanskih gostiju koji su ostvarili 2.068.272 noćenja, što je u odnosu na 2012. porast od 24 posto i u dolascima i u noćenjima.

- Trend porasta Britanaca je svakako značajan za Istru. Radi se o avio-gostima koji u velikoj mjeri potiču razvoj lokalnih ekonomija. Poznati su kao gosti koji kupuju izlete, suvenire, koriste se rent-a-carom i generalno su jako dobri potrošači.

Najznačajnije povećanje koje se realiziralo je aranžman s Jet2 comom, koji je ove godine otvorio tri nove destinacije Leeds - Bradford, New Castle i Glasgow pored postojeće linije s Manchesterom. Ukupno je prevezeno oko 8.000 putnika u Istru.

Thomson je iz tri destinacije - Londona, Manchestera i Birminghama prevezao 22.500 putnika, a Ryanair dodatnih 11.500 iz London.

Sljedećoj godini raduje se direktor pulskog aerodroma Svemir Radmilo.

- Očekujemo rast od 15 posto na tržištu Velike Britanije, a ako tome pridodamo i tržište Irske, onda bi rast mogao biti čak i ravan ovogodišnjem, a to je oko 30 posto. Očekujemo, dakle, da u 2014. pređemo 100.000 putnika iz Velike Britanije i Irske, najavljuje Radmilo. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter