Zracna luka nazvana po Cesariji Evori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna zracna luka u Mindelu, na otoku Sao Vicenteu, na sjeveru Zelenortskih Otoka, od sada nosi ime glasovite pjevacice Cesarije Evore, "bosonoge dive" koja je umrla u prosincu 2011. i pokopana je na Sao Vicenteu, svom rodnom otoku.

Evorin kip visok tri metra, rad domaceg kipara Domingosa Luisa, dominira glavnim ulazom u zracnu luku. Zracna luka je preimenovana na prigodnoj svecanosti u cetvrtak navecer u nazocnosti premijera Josea Marije Nevesa, nekolicine ministara i uglednih predstavnika oporbe te brojnih umjetnika i gradana tog otocja.

"Ovim cinom joj odajemo nacionalnu pocast", rekao je Neves, ocijenivši da je Cesaria Evora "najsjajnija zvijezda u kulturnom zviježdu Zelenortskih Otoka".

"Cesaria je proputovala kroz mnoge medunarodne zracne luke, ali vjerujem da nikada nije pomislila da ce jednom neka od njih nositi njezino ime", istaknuo je Jose Da Silva, njezin menadžer i prijatelj.

Svecanost se završila glazbenim nastupom domacih umjetnika, medu kojima su bili Constatnin Cardoso, Albertino Evora, Nilza i Nana, koji su izveli 15 Evorinih najpoznatijih pjesama.

Evora koja je zbog bolesti morala prekinuti karijeru, umrla je u 17. prosinca 2011. u 70. godini u bolnici na Sao Vicenteu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter