Zračna luka Franjo Tuđman: Bili smo spremni prihvatiti zrakoplov

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Poprilična bura u javnosti se podignula zbog bure koja je protekle subote zapuhala na dubrovačkom području te prisilila zrakoplov Croatia Airlinesa na letu iz Zagreba za Dubrovnik da sleti u - Rim. U priopćenju iz te aviokompanije pojašnjeno je da "u Hrvatskoj oko ponoći više nije bila otvorena ni jedna zračna luka".

Međutim, tu tvrdnju opovrgavaju jučer iz Zračne luke svojim priopćenjem, što dovodi u zaokret cijelu priču.

Poštujemo naredbu

"Zračna luka Franjo Tuđman za sav je redovan promet otvorena svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata te se u potpunosti poštuju odredbe Naredbe o vremenu otvorenosti aerodroma i Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Franjo Tuđman. U tom smislu Zračna luka Franjo Tuđman bila je otvorena i u noći sa 16. na 17. lipnja 2017. godine te je bila u mogućnosti prihvatiti zrakoplov Croatia Airlinesa OU664, što pokazuju svi izvještaji i izjave koje smo prikupili vezano uz ovu situaciju", kažu iz zagrebačke zračne luke u jučerašnjem priopćenju te naglašavaju "kako se dosad nikad nije dogodilo da je zrakoplovu Croatia Airlinesa odbijen prihvat na izniman zahtjev. Čak i za vrijeme intenzivnih radova na uzletno-sletnoj stazi zračne luke radovi su se tijekom noći otkazivali kako bi zrakoplovi mogli sletjeti. Još jednom želimo naglasiti kako je Zračna luka Franjo Tuđman otvorena tijekom noći i u svakom je trenutku mogla i može primiti zrakoplov".

Iz hrvatske zrakoplovne tvrtke drugačija interpretacija događaja: "Zbog iznenadne bure, odnosno jačine vjetra koji je na dubrovačkom području prelazio maksimalne dopuštene kriterije Croatia Airlinesa za sigurno slijetanje, zrakoplov Croatia Airlinesa na letu OU664 Zagreb – Dubrovnik nije mogao sletjeti u dubrovačku zračnu luku. Zbog toga je odlučeno da se zrakoplov preusmjeri natrag u Zagreb, no Zagreb je obavijestio kompaniju da prihvat zrakoplova Airbus 320 i 124 putnika u to doba (oko ponoći) više nije moguće obaviti«, navodi CA u priopćenju.

"S obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj više nije bila otvorena ni jedna zračna luka, zrakoplov je preusmjeren u Rim, gdje je svim putnicima osiguran hotelski smještaj i to o trošku Croatia Airlinesa", naveli su u hrvatskoj zrakoplovnoj kompaniji.

U skladu s Europskom regulativom, Croatia Airlines je bila dužna svim putnicima osigurati prvi raspoloživi let do njihovoga krajnjeg odredišta Dubrovnika i to se i dogodilo u subotu oko 13.45 sati. Putnici su se ukrcali na let iz Rima za Dubrovnik. (L. SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter