Zoricic: Pula je žrtva kulturocida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedoumice o tome je li Pula grad kulture i hoce li to ikada postati, bila je glavna tema konferencije za novinare pulske Ladonje na kojoj je govorio Filip Zoricic.

Novinarima je pokazao desetke fotografija snimljenih u centru grada, koje su govorile više od rijeci. Kako je rekao, unatoc tome što kulturne institucije u gradu donekle funkcioniraju, njihov je okoliš prljav, zapušten i mracan. Arheološki lokaliteti takoder su zapušteni, a do njih ne vode ni mape ni putokazi.

Za sve je to, smatra Zoricic, kriva inertna gradska uprava i sam gradonacelnik koji, iako svakodnevno prolazi gradom, ocito ne vidi u kakvom je stanju.

Posebno se osvrnuo na Arenu i prostor oko nje, koji bi trebao postati šetnica, Malo rimsko kazalište, Ulicu Sergijevaca, Kandlerovu, nesadržajni i neiskorišteni Forum. U katastrofalnom su stanju, smatra on, i zapušteni mozaik "Kažnjavanje Dirke", Agripinina kuca, rimski mauzolej u blizini Dvojnih vrata, prostor oko Kaštela, dok su u potpunosti neiskorišteni podzemni tuneli i stare austrijske tvrdave.

Zoricic se upitao i što je s pulskom kandidaturom za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine: - U ožujku 2009. istarski župan Ivan Jakovcic i gradonacelnik Boris Miletic predložili su da se inicira kandidatura Pule za europsku prijestolnicu kulture, o cemu je tadašnjem ministru kulture upuceno i pismo namjere. Što se dogada s tim projektom, upitao se Zoricic te dodao da Pula ne samo da nije grad kulture, vec je žrtva kulturocida.

Zoricic je stoga predložio da se kulturo-povijesni, a time i turisticki lokaliteti što prije urede, kulturni putokazi obnove, a arheološki nalazi primjereno promoviraju i valoriziraju. Gradu je, smatra, potrebna jasna strategija i plan za kandidaturu ukoliko 2020. doista želi biti kulturna metropola, a potrebna su i veca proracunska ulaganja u kulturu, suradnja sa studijem kulture i turizma na Sveucilištu te plan kulturnih aktivnosti za cijelu godinu.

- Pula je danas grad bez jasne vizije i odredenosti. Niti je grad sporta, niti studentski, niti djecji, a posebice nije grad kulture, mada bi po potencijalu mogao biti prvi u Hrvatskoj, naveo je Zoricic uz rijeci da opca zapuštenost potvrduje nesposobnost i neorganiziranost gradske uprave te neoslanjanje na struku i ideje strucnjaka.


Podijeli: Facebook Twiter