Zoran Tatković četvoricu "preveslao" za tonu zlata u Gani


Višestruko pravomoćno osuđivani prevarant Zoran Tatković iz Banjola, zajedno s trojicom Afrikanaca, u ožujku je uhićen u Gani zbog osnovanih sumnji da je počinio više kaznenih djela prijevare na štetu dvojice Istrana i Slovenca. Uhićen je u gradu Accra gdje je trenutačno u kućnom pritvoru. Naime, kako nam je potvrđeno od pravosudnih vlasti Gane, Zoran Tatković i još trojica suoptuženika: Aaron Marvelous Adeti i Kennedy Adjei, oba iz Gane, te George Asiedu iz Obale bjelokosti, su bili uhićeni zbog sumnje da su prevarili dvojicu Istrana i Slovenca za više od pola milijuna američkih dolara.

Dvojica u kućnom pritvoru, dvojica u bijegu

Sva četvorica su bila uhićena s tim da je ganski visoki sud Kennedyja Adjeia iz Gane i Georgea Asiedua iz Obale bjelokosti pustio bez jamčevine da se brane sa slobode, dok je za Tatkovića i Aarona Marvelousa Adetija odredio jamčevinu od 650 tisuća dolara. Oni su jamčevinu platili, oduzete su im putovnice te su sada u kućnom pritvoru u Accri gdje čekaju početak suđenja, a policiji se moraju javljati dvaput tjedno, dok su dvojica puštena bez jamčevine u bijegu.

Iz dokumentacije koju posjedujemo proizlazi da je Zoran Tatković zajedno sa svojim afričkim kompanjonima sklopio posao o kupnji tone zlata s dvojicom Istrana i dvojicom Slovenaca. Dvojica Istrana su mu ukupno uplatila oko 400 tisuća eura, jedan Slovenac 80 tisuća, a drugi 70 tisuća eura. Samo taj koji je uplatio 70 tisuća eura svoje je novce dobio nazad, a ostala trojica su ostali bez novca, a i zlata pa su pokrenula sudski postupak u Gani.

Posao od tone zlata za Dubai

Tatković je od dvojice Istrana i Slovenca uzeo novce ne bi li ishodio potrebnu dokumentaciju za izvoz gotovo tonu zlata iz Gane. Zlato je trebalo biti izvezeno u Dubai za poznatog kupca kojeg su pronašli Istrani i Slovenci. Posao se trebao odvijati kroz godinu dana, a novac je kao predujam Tatkoviću isplaćivan putem Western Union usluge izravno na bankovni račun u Ganu. Za taj je posao Tatković svojim istarskim partnerima izdavao lažne bankovne garancije banaka poput ABSA Bank of South Africa Limited na 20 milijuna dolara. U ugovorima i pismima namjere te dokumentima, koji su ukazivali da je dogovor postignut, piše da je prva isporuka zlata iz Gane za Dubai trebala stići iz Burkine Faso i Malija u vrijednosti od 34.500 dolara za kilogram. Prva isporuka odnosila se na 50 kilograma zlata od 22 karata u vrijednosti od 1.725.000 američkih dolara. U papirima koje posjedujemo piše da su se isporuke trebale dešavati jednom mjesečno u trajanju od godine dana. (Cristian Bruno GALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter