Zoran Predin u Zagrebu predstavio autobiografiju

Sa zagrebačke promocije: Uz Predina su Hrvoje Horvat, Zoran Čutura, Boris Dežulović i Vilim Matula (Foto Aquarius Records)
Sa zagrebačke promocije: Uz Predina su Hrvoje Horvat, Zoran Čutura, Boris Dežulović i Vilim Matula (Foto Aquarius Records)

Zoran Predin, cijenjeni slovenski novovalni kantautor, ljubitelj zagrebačke publike još od 80-ih kada je kao frontmen, tekstopisac i pjevač predvodio kultni slovenski sastav Lačni Franz, prošlog je tjedna u zagrebačkom Vip clubu, u biranom društvu hrvatskih prijatelja - od košarkaša Zorana Čuture, glumca Vilima Matule te novinara i pisca Borisa Dežulovića, predstavio svoju autobiografiju pod nazivom "Druga žena u haremu".

U ovoj zbirci anegdota, dnevnika i putopisa, s ukupno 22 priče na 208 stranica u izdanju Aquarius Recordsa, Zoran Predin opisuje raznolike događaje iz svog života, a samo naizgled "lako štivo" puno je crnohumornih i provokativnih situacija, u kojima neki snovi postaju java, a drugi umiru bez buke.

Dobro upućeni, poput glazbenog kritičara Hrvoja Horvata, ističu da je knjigu izvrsno prevela Jagna Pogačnik, zadržavši duh teksta i osobnost čovjeka koji je radio autobiografski zapis.

- Zadovoljstvo je vidjeti ovakvu domaću knjigu nakon što smo zadnjih godina čitali mnoge bjelosvjetske autobiografske zapise prilično renomiranih imena poput Boba Dylana, Keitha Richardsa, Petea Townshenda i drugih. Kad kažem "domaću knjigu" naravno da sam svjestan da je Zoran Slovenac, ali svi ga pomalo svojatamo, a valjda i on nas. Treba reći i da Zoran odlično govori hrvatski, puno bolje nego mi slovenski, pa i radi na njemu. Uostalom, nekoliko je albuma snimio na hrvatskom, a prije nekoliko godina preveo je i neke svoje stare pjesme, rekao je Hrvoje Horvat.

Duhovan i duhovit, Zoran Predin u svojoj knjizi govori i bitno više od glazbe, iako je glazba stalno prisutna - od odrastanja, sazrijevanja, druženja do prvih tekstova, bendova, albuma i koncertnih iskustva. Knjiga daje i kolažnu sliku stanja u bivšoj državi, u sadašnjim državama kao i kozmopolitsku priču o mnogim mjestima na koja je putovao, od Kube i New Orleansa do Kenije i New Yorka, Sarajeva i, naravno, njegovog Maribora.

U bogatoj umjetničkoj karijeri objavio je 32 autorska albuma i tri zbirke poezije. Skladao je glazbu za filmove i kazalište, okušao se u raznim glazbenim stilovima, od rocka do gypsy swinga. Sam kaže da najbolje tek dolazi. Knjigu je autor posvetio pokojnom prijatelju, povjesničaru umjetnosti i rock-kritičaru Darku Glavanu.

- Od Predina uz kojeg smo odrastali ostalo je ono najbolje: divna ironija kojom je zajebavao okoštale dogme i kanone 80-ih, podjednako stroge komunističke vlasti i nacionalnu skijašku histeriju, a koja je u zrelim godinama izrasla u nadmoćnu autoironiju, onu po kojoj se poznaje zadovoljan i dovršen čovjek, piše u predgovoru knjige Boris Dežulović. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter