Zoran Jankovic najavio osnivanje stranke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljubljanski gradonacelnik Zoran Jankovic (58) objavio je u utorak da osniva stranku s kojom ce nastupiti na parlamentarnim izborima koji se održavaju 4. prosinca.

Zoran Jankovic, gradonacelnik Ljubljane, je na Kongresnom trgu u centru Ljubljane pred velikim brojem novinara i nekoliko stotina Ljubljancana rekao da osniva stranku s kojom želi promijeniti "vrijednosni sustav" u državi i "potaknuti optimizam" te da može obecati da ce za taj cilj "naporno raditi".

Jankoviceva stranka još nema službeno ime, a registrirat ce se u predvidenom zakonskom roku do pocetka sljedeceg mjeseca, kada ce biti poznat i njen program na kojemu se sada radi. "Stranka ce biti otvorena za sve koji su spremni djelovati za dobro svih gradana", istaknuo je te dodao kako je spreman poslušati sve prijedloge i sugestije, no da ce stranka biti programska i nece sklapati predizborne koalicije.

Jankovic je rekao da se još nije odlucio hoce li i sam biti na stranackoj listi za parlamentarne izbore buduci da bi se, u slucaju da stranka ne uspije sudjelovati u novoj vladi, morao zadovoljiti zastupnickim mjestom i dati ostavku na položaj gradonacelnika Ljubljane.

Ankete koje su proteklih dana objavili vodeci slovenski dnevnici govore da je za Slovence Jankovic najpoželjniji mandatarski kandidat za sastav buduce vlade, s manjom potporom od Janeza Janše, ali znatno vecom od one koju trenutno uživa aktualni premijer Borut Pahor. Jedni analiticari tvrde da Jankovicev ulazak u predizbornu utrku najviše šteti ljevici, drugi naprotiv da je cilj njegova angažmana sprijeciti pobjedu desnice i ponovni dolazak na vlast oporbenog celnika Janeza Janše.

Više od 20 slovenskih uglednika, medu njima bivši predsjednik Milan Kucan, bivši predsjednik parlamenta France Bucar te makroekonomist Jože Mencinger u ponedjeljak su potpisima zatražili od Jankovica da se angažira na ovogodišnjim prijevremenim parlamentarnim izborima. Kucan je pritom naglasio da je Jankovic dokazao da zna okupljati sposobne ekipe, što Slovenija u ovom trenutku treba, te da je rijec o covjeku koji nema stranackih predrasuda.

Prema nekim projekcijama koje su proteklih dana objavili slovenski mediji, Jankovic bi osnivanjem vlastite stranke ili kandidatske liste mogao osvojiti 20 do 25 posto glasova na parlamentarnim izborima kroz manje od dva mjeseca, osobito ako odluci biti nositelj liste. Neki pak smatraju da su te ocjene pretjerane jer je najviše Jankovicevih simpatizera na podrucju Ljubljane, a ne u ostalim djelovima države.

Zanimanje javnosti u zadnje vrijeme pobuduju i afere s Jankovicevim sinovima Jurom i Damjanom, navodno povezanih sa sumnjivom trgovinom gradskim zemljištima na podrucju Ljubljane u vrijeme gradonacelnickog mandata njihova oca. Osim toga, Jankovicevi politicki protivnici tvrde da su velike investicije na podrucju Ljubljane u vrijeme njegova mandata, medu ostalim projekt stadiona Stožice za koji je potrošeno 120 milijuna eura, "propale investicije", nastale velikim zaduživanjem.

Politicki protivnici cesto isticu i Jankovicevo "neslovensko" podrijetlo jer je po ocu Srbin, a po majci Slovenac, makar je u "deželi" završio osnovnu i srednju školu te ekonomski fakultet i stvorio poslovnu i drugu karijeru. Jankovic je roden u selu Saraorci kod Smedereva (Srbija), no u Sloveniju je došao vrlo mlad. Cinjenica da se u nekim medijima cesto znade aludirati na njegovo "neslovensko" podrijetlo mogla bi, smatra se, imati odraza kod dobrog dijela biraca.

Zoran Jankovic je od 1997. do 2005. godine vodio trgovacki lanac Mercator u vrijeme njegove najvece ekspanzije, a od 2006. godine je gradonacelnik Ljubljane, gdje je dva puta s "Jankovicevom listom" na lokalnim izborima osvajao skoro dvotrecinsku vecinu u gradskom vijecu.

Jankovic se sve do prošlog mjeseca, kad je manjinskoj vladi Boruta Pahora u parlamentu izglasovano nepovjerenje i odreden datum prijevremenih parlamentarnih izbora, spominjao u kombinacijama za mandatara takozvane "prijelazne vlade" koja bi zemlju vodila do redovnih izbora.


Podijeli: Facebook Twiter