ZOR moramo donijeti da bismo sačuvali radna mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pozvao je večeras sindikate da sjednu za stol s Vladom i pregovaraju o prijedlogu novoga Zakona o radu (ZOR), koji se planira donijeti u siječnju iduće godine, poručivši da je taj zakon nužno donijeti da bi se sačuvala radna mjesta i otvorila nova.

- ZOR trebamo donijeti, njega trebamo promijeniti iz razloga što trebamo očuvati radna mjesta, trebamo otvoriti radna mjesta i, ono što je najvažnije, moramo povećati konkurentnost da dođu investicije u Hrvatsku i da nam konačno krene stvar nabolje, izjavio je Mrsić u Dnevniku Nove TV.

Sindikate, koji su danas pred Banskim dvorima okupili oko 1.400 članova na prosvjedu protiv Vlade od koje su zatražili povlačenje ZOR-a i nastavak pregovora, pozvao je da ponovno sjednu za stol i razgovaraju o reformama u radnom zakonodavstvu.

- Želimo napraviti dodatne konzultacije. ZOR će ići negdje u siječnju, želimo sjesti za stol i razgovarati. Pozivam ponovno sindikate da sjednemo za stol i razgovaramo, jer ovo je važno za Hrvatsku, reforme treba provesti i moramo se o reformama usuglasiti. Na njima je da to shvate i da sjednu za stol, poručio je Mrsić.

Odbacio je prozivke sindikalnih čelnika da ih iz Vlade lažu, ističući da je Vladina namjera od početka pregovaračkog procesa bila maksimalno pokušati postići konsenzus, uvažavajući i jednu (sindikati) i drugu stranu (poslodavci).

- Proveli smo stotine sati za pregovaračkim stolom, tisuće papira smo imali, tisuće verzija Zakona o radu i želimo postići konsenzus. To je važno za Hrvatsku, važno za reforme, važno je da ova Hrvatska krene dalje i važno je da odustanemo od nekih svojih prava koja smo godinama imali, ali da dobijemo nova prava u novom ZOR-u, da dobijemo nova radna mjesta, naglasio je ministar.

Upitan znači li to da je Vladina poruka sindikatima - hajmo sada razgovarati o radnom mjestu, a o ostalim beneficijama nakon krize Mrsić je odgovorio da su radna mjesta i plaće ono što je u ovom trenutku iznimno važno sačuvati. Upravo to, istaknuo je, novi ZOR i treba omogućiti te poslodavcima osigurati da sačuvaju radna mjesta i nastave proizvodnju.

- Sve to treba sagledati i promijeniti Zakon o radu u tom smislu. Reforme moramo provoditi, rekao je.

Na pitanje strahuje li od masovnih radničkih prosvjeda nakon donošenja ZOR-a u siječnju odgovorio je da vjeruje da će se zakon donijeti u određenom konsenzusu te opetovano pozvao sindikate da se vrate za pregovarački stol.

- Prosvjedi su legitimno pravo izražavanja nezadovoljstva, ali to nam neće pomoći da Hrvatska ide bolje. Ono što nam može pomoći je da reforme provedemo i da reforme budu stvarno one koje trebaju biti da Hrvatska krene dalje, ustvrdio je Mrsić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter