ZOR: Dio sindikata za pregovore, dio snažno protiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar rada i mirovinskog sustava ovih dana mogao bi sindikalnim centralama uputiti još jedan pismeni poziv na razgovor o Zakonu o radu (ZOR).

Iz resornog ministarstva poručuju da su vrata za razgovor otvorena, a nakon što je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava takvu poruku u nekoliko navrata javno izrekao, pa i jučer u Saboru, očekuje se i službeni poziv sindikatima.

No, hoće li se ovog puta sindikati odazvati još je nepoznanica. Dio sindikata, naime, smatra kako razgovorom ne bi ništa izgubili i odaziv na eventualni poziv resornog ministra ne bi podrazumijevao odustajanje od najavljenih sindikalnih aktivnosti vezanih uz ZOR. Drugi se pak zakopavaju u rovu tvrdeći kako nikakav razgovor nije moguć dok god Vlada sporni zakon ne povuče iz procedure.

Koje će razmišljanje prevladati vidjet će se ako sindikatima stigne poziv resornog ministra. Svi potezi proteklih dana jasno ukazuju kako Vlada otvara prostor za pokušaj dodatnog dogovora sa sindikatima, ili makar otvaranja razgovora.

Priliku bi bilo mudro iskoristiti, tim više jer eventualni susret sindikata s resornim ministrom ne bi značio da su pred njim "pali na koljena". Naime, upravo tako neki sindikalni čelnici opisuju što bi značio njihov eventualni odlazak na razgovor o ZOR-u.

Sindikalne centrale u četvrtak su izvijestile o novom pismu kojeg su Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) i Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputile Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade.

Te dvije organizacije izražavaju duboku zabrinutost zbog upućivanja Prijedloga novog Zakona o radu u saborsku proceduru te pozivaju na povlačenje Zakona i ponovnu uspostavu procedura socijalnog dijaloga kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije i konflikti u društvu.

ITUC i ETUC, kako se navodi, dijele zabrinutost hrvatskih sindikata da će usvajanje prijedloga izmjena ZOR-a u sadašnjem obliku i sadržaju imati ozbiljne negativne posljedice za razvoj učinkovite politike zapošljavanja i radne odnose.

Sindikati su najavili prosvjed na Markovu trgu na dan saborske rasprave o ZOR-u koja bi, prema sadašnjim informacijama, trebala biti u srijedu. Idući tjedan održat će se i najavljeni opći štrajk, ali on najvjerojatnije neće biti isti dan kada i prosvjed. Sindikati poručuju da će ga na vrijeme najaviti.

Kako takva vrsta štrajka domaćim zakonodavstvom nije previđena, jasno je da bi sindikati trebali ciljati na štrajk solidarnosti koji se može organizirati najranije dva dana od početka štrajka u čiju se potporu organizira. (D. CIGLENEČKI, G. GALIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter