Žongliranje jaca mozak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Želite li djelotvorniji mozak? Pozabavite se žongliranjem, porucuju znanstvenici s Oxfordskog sveucilišta. Nije važno je li vam koordinacija pokreta slaba, posegnite za lopticama, cunjevima i kolutima i oponašajte cirkusante. Žongliranje je za mozak djelotvornije od križaljki i premetaljki, jer vec se nakon nekoliko tjedana treninga znacajno povecava kolicina bijele tvari, skup živcanih vlakana koja spajaju razne dijelove mozga. Ovo je istraživanje potvrdilo studiju provedenu 2004. u Njemackoj, samo što je ono bilo usmjereno na sivu moždanu tvar.

U engleskom je istraživanju obradeno 24 zdravih odraslih ljudi, podijeljenih u dvije grupe. Jedna je grupa podvrgnuta šestotjednom treningu u žongliranju s tri loptice. Druga se grupa bavila raznim aktivnostima, ali ne i žongliranjem.

Prije i nakon ispitivanja svima je izmjerena kolicina bijele tvari magnetskom rezonancijom zvanom DTI. Pokazalo se da se kod novopecenih žonglera bijela tvar povecala za 5%, neovisno o stupnju dosegnute vještine, dok kod kontrolne skupine nije došlo ni do kakvih promjena. Važno je, dakle, bilo vec i samo vježbanje koordinacije pokreta i ociju, neovisno o postignutim rezultatima.


Podijeli: Facebook Twiter