Zona Monte Mulini - turistička perjanica Rovinja

Vizualizacija buduće turističke zone Monte Mulini
Vizualizacija buduće turističke zone Monte Mulini

U Domu kulture održana je javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna DPU-a turističke zone Monte Mulini, na kojemu su o tome što plan predviđa govorili arhitekti Silvije Novak i Sandra Jakopec ispred arhitektonskog studija 3LHD, odnosno investitora Adris grupe i ACI Opatija.

S obzirom da je utvrđeno da rekonstrukcija ACI marine i Hotela Park može ići samo paralelno, obuhvat plana povećan je za obalni dio marine pa je uslijedila i odluka izrade i dopune plana u travnju prošle godine.

Valja naglasiti da se prijedlog izmjena i dopuna DPU-a nalazi u holu gradske palače te se može vidjeti svakog radnog dana od 9 do 16 sati, zaključno s 24. veljačom, do kada se svi zainteresirani primjedbama, pitanjima i komentarima o njemu mogu očitovati.

Po riječima Novaka, cilj izmjene i dopune je u tome da vodeni dio ACI marine pripadne planu kao i da se provede temeljita rekonstrukcija zone - izgradnja novog Hotela Park, nove javne komunikacije od Hotela Park do marine koja bi nesmetano i odvojeno od njih ostvarila vezu - jednu od najvažnijih komunikacija od centra grada do ulaza u Park šumu, novi pješački put koji će povezati kuglanu i Lone (odnosno drugi ulaz u Park šumu).

Osim toga, dopuna plana omogućila bi izgradnju ugostiteljskih sadržaja na plaži, ali i ispitivanje koncepta parkirališnog prostora i broja parkirnih mjesta. Ujedno, jedan od osnovnih ciljeva je riješiti prometni čvor Delfina, odnosno postojeću prometnicu pretvoriti u visokokvalitetan i urbani prostor, potpuno uklopljen u zelenilo.

- Danas je situacija na tom potezu pomalo konfuzna, naročito u sezoni kada tu imamo 150 što legalno, što manje legalno parkiranih automobila, pa je prostor za pješake krajnje sužen, odnosno, kao da ga i nema. Namjera je stoga uspostaviti javni koridor za pješake, šetnicu namijenjenu svima i jedinstvenu po svom pogledu na stari grad i more, kakvu osim Dubrovnika nema ni jedan drugi grad, pojasnio je Silvije Novak, kazavši i da će šetnica biti široka čak 5,5 metara, ali i da ne predviđa poseban koridor za bicikliste.

Ono što je zainteresiralo prisutne građane odnosi se na rekonstrukciju postojećeg bazena Delfin, koji bi trebao dobiti nove svlačionice, tribine, odnosno kompletni makeover.

Na pitanje razmišlja li se o njegovom natkrivanju, koje se godinama u sportskim krugovima priželjkuje, odgovoreno je niječno. Između ostalog, Novak smatra, kako bi natkrivanje bilo skuplje od izgradnje novog bazena, pa je sugerirao građanima da se izbore za tu alternativu. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter