ZOI slalom: Matt pobjednik, Kostelić deveti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijski skijaš Mario Matt olimpijski je pobjednik u slalomu, dok je Ivica Kostelić osvojio deveto mjesto.

Matt je bio vodeći i nakon prve vožnje, a u drugoj je sačuvao zlato ispred sunarodnjaka Marcela Hirschera (+0.28) i mladog Norvežanina Henrika Kristoffersena (+0.83), te je s 34 godine i 10 mjeseci postao i najstariji olimpijski pobjednik u alpskom skijanju.

Kostelić je nakon prve utrke bio 21., a u drugoj vožnji, koju je postavio njegov otac Ante, uspio je popraviti plasman, te je na kraju deveti sa zaostatkom 2,27 sekundi za pobjednikom. Hrvatski veteran je na ovim Igrama osvojio srebro u kombinaciji, a s obzirom na trenutnu formu u slalomu, njegov rezultat u Sočiju je u okviru njegovih mogućnosti ove sezone. Pritom mu je pomogla i konfiguracija staze u drugom "laufu", koju je Ante Kostelić postavio iznimno zahtjevnu i koja je koštala ispadanja favorita poput Nijemca Felixa Neureuthera, Šveđanina Andrea Myhrera te Francuze Alexisa Pintauralta i Grangea.

U drugoj vožnji su profitirali Hirscher koji je s 9. mjesta došao na drugo, ali i brončani Norvežanin Kristoffersen, koji je nakon prve utrke bio tek 15.

- Spasila me postava mojeg oca, ali znao sam da će ovo biti sasvim drugačija vožnja od prve koja je trajala sramotnih 45 sekundi. Nisam toliko ni ljut postavkom staze u prvoj vožnji jer znam da ima puno više onih koji nisu tehnički potkovani da bi vozili ovako teške staze. Ipak, ovo su Olimpijske igre, a ne školsko natjecanje pa ni ne čudi što nema gledatelja na slalomu. Marcel Hirscher se zahvaljivao i meni i ocu, ovako se nekad vozilo u Svjetskom kupu jer je to bila zanimljiva utrka i za natjecatelje i za gledatelje, kazao je Kostelić te dodo da je pobijedio onaj tko stvarno zaslužuje.

- Skijanje sve više sliči gimnastičkim vježbama, pa kako može u slalomu kao prvi odustati onaj sa startnim brojem 59. To nikoga ne zanima. Ljudi žele vidjeti spektakl, žele vidjeti kako skijaši rješavaju probleme, a u Svjetskom kupu je svaka staza isto postavljena pa čak niti ne treba gledati stazu prije vožnje, kazao je Ivica, koji je na pitanje kako je zadovoljan svojim nastupom u Sočiju kazao:

"Ja sam vrlo sretan svojim nastupom jer imam medalju u džepu".

Od ostalih hrvatskih predstavnika Natko Zrnčić-Dim nije završio drugu vožnju, Dalibor Šamšal je ostvario svoj najbolji olimpijski rezultat na 19. poziciji sa zaostatkom od 7,15 sekundi, dok je Matej Vidović 29. (+15,97).  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter