ZOI: Drugo zlato za Maze, Komšić 35.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenka Tina Maze (30) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u veleslalomu na stazi Rosa Hutor u blizini Krasnaje Poljane, ona je do svog drugog zlata na ZOI-ju u Sočiju, bila je najbrža i u spustu, stigla sa sedam stotinki prednosti ispred srebrne Austrijanke Anne Fenninger i 27 stotinki ispred brončane Njemice Viktorije Rebensburg, koja je branila zlato u ovoj disciplini otprije četiri godine iz Vancouvera.

Hrvatska skijašica, 17-godišnja Andrea Komšić u svom je debiju na ZOI-ju zauzela 35. mjesto s 9.74 sekunde zaostatka za Maze, dok je Sofija Novoselić odustala u drugoj vožnji.

Za Maze je ovo četvrta olimpijska medalja u karijeri, prije četiri godine je bila srebrna u veleslalomu i superveleslalomu, a do nje je stigla obranivši prednost iz prve vožnje u kojoj je ostvarila najbolje vrijeme.

I Fenninger je stigla do svog drugog odličja u Sočiju, zlatu iz superveleslaloma je pridodala srebro u veleslalomu, do kojega je stigla s četvrtog mjesta iz prve vožnje.

Braniteljica naslova, Njemica Rebensburg bila je najbrža u drugoj vožnji, a to joj je donijelo pomak sa šestog mjesta nakon prve vožnje na pobjedničko postolje.

Komšić je 38. mjesto nakon prve vožnje dodatno popravila dobrim nastupom u drugoj vožnji, dok je 24-godišnja Novoselić pogriješila na gornjem dijelu staze i ostala bez mogućnosti za popravljanje svog najboljeg plasmana na ZOI-ju u karijeri. Dosad joj je najbolji plasman 39. mjesto iz slaloma otprije četiri godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter