Zohil: Natjecaj nije bio transparentan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prije tjedan dana u pulskoj Gradskoj vijecnici održano javno otvaranje ponuda za zakup i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta negodovanje ponudaca još se ne stišava. Javio nam se Sandi Zohil iz Pomera želeci nam skrenuti pažnju na, kako kaže, nepravilnosti koje je uocio tijekom otvaranja ponuda, a zbog kojih ce, tvrdi, pokušati natjecaj osporiti u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

U zakup se nudilo 59 parcela, a stiglo je 26 ponuda, od kojih cetiri nisu bile valjane, dok se za 52 parcele koje su se nudile na prodaju interesiralo cak 70 osoba. Velik interes vladao je prvenstveno zbog pocetne cijene zakupa od 0,14 kuna po cetvornom metru, odnosno za kupnju od svega 2,88 kuna po kvadratu. Zohil se javio na oba natjecaja.

- Želio bih demantirati izjave pomocnika procelnika za imovinu Željka Pavletica da nije bilo primjedbi na zapisnik, jer davanje primjedbi nije ni dopustio. Prije otvaranja ponuda za zakup zemljišta želio sam nešto pitati, ali Pavletic je rekao da se ne može ništa pitati. Isto mi je kazao i tijekom procedure za kupnju, jer da je puno osoba i da bi to onda potrajalo, rekao je Zohil.

- Osim toga, imam prigovor i na netransparentnost prilikom otvaranja ponuda. U natjecaju lijepo piše da "povjerenstvo za provedbu natjecaja razmatra prijave i dokaze, utvrduje njihovu pravnu valjanost i utvrduje najpovoljniju ponudu za svaku pojedinu nekretninu izloženu prodaji, koju odmah objavljuje i unosi u zapisnik o provedbi natjecaja". Nit' su javno obznanili ponudene uvjete, nit' ja znam je li moja ponuda bila bolja ili lošija od drugih, jer ne znam koliko su i što drugi ponudili, ispricao nam je Zohil.

Ustvrdio je da je problem i to što je u natjecaju bila predvidena mogucnost usmenog nadmetanja ako je za nekretninu prispjelo više valjanih ponuda koje su istovjetne po ponudenoj kupoprodajnoj cijeni, ali takvog nadmetanja nije bilo. Tek su nakon 24 sata, kaže nadalje Zohil, procitani ponuditelji, ali samo oni koji imaju prioritet, a ne svi, pa stoga i ne zna koji je na listi.

Nabrajajuci nepravilnosti, spomenuo je i cinjenicu da je ovjerovitelj zapisnika iz redova ponuditelja tijekom otvaranja ponuda za zakup napustio prostorije i otišao, jer je njegova ponuda bila nevažeca pa zapisnik i nije potpisao, što takoder smatra povredom pravila.

- Sve to, prije svega neobjavljivanje drugih ponuda, cijena i uvjeta kojima ponudaci udovoljavaju, upucuje na u najmanju ruku netransparentan natjecaj, a, usudio bih se reci, i namještanje. Zbog toga cu se zajedno s još nekoliko ponudaca koji, kao i ja, žive od poljoprivrede, žaliti Ministarstvu poljoprivrede i pokušati osporiti taj javni natjecaj, jer se smatram oštecenim, kaže Zohil. Dodaje da nema prebivalište u Puli, ali ima manje od 40 godina, što je bio jedan od uvjeta za dobivanje prioriteta.

Kako komentira ove navode i je li bilo još nekih primjedbi upitali smo pomocnika procelnika Željka Pavletica, koji je vodio natjecaj kao predsjednik povjerenstva.

- Vec pet, šest godina vodim natjecaje za prodaju ili zakup zemljišta i procedura je takva da uvijek prije otvaranja ponuda ili nadmetanja upitam ima li tko kakvih pitanja vezanih uz proceduru natjecaja. Ako nema, pocinjemo s natjecajem. Dosad su se na ova dva provedena natjecaja, dakle za zakup i prodaju državnog zemljišta, usmeno žalile dvije stranke i ja sam ih uputio da to sroce pisanim putem i protokoliraju, a mi cemo se na svaki prigovor pisano ocitovati. Dosad nisam dobio neki opravdani prigovor, ali vidjet cemo dok pristignu svi. Osim toga, tko je htio mogao je doci - i još uvijek može - te vidjeti listu ili druge papire, ustvrdio je Pavletic.

Na primjedbu da nije bila provedena licitacija odgovara da je ona predvidena, ali samo kao mogucnost u slucaju da su se javila dva ponuditelja s istim uvjetima po pocetnoj cijeni. Takav se slucaj nije dogodilo pa stoga nije bilo ni potrebe za licitacijom. Naime, po pocetnoj cijeni stigla je samo jedna ponuda, i to za zakup zemljišta, a ujedno je bila i jedina. Uglavnom su svi nudili najviše moguce, a to je bilo dvostruko od pocetne cijene.

Na pitanje je li tocno da im je pobjegao ovjerovitelj zapisnika, kaže da je on otišao, ali da mu to nisu mogli onemoguciti. Medutim, ta je cinjenica unesena u zapisnik, on još nije pronaden i još nitko od ponuditelja nije potpisao taj zapisnik o zakupu. Pavletic kaže da ce pricekati još nekoliko dana za prigovore, koji još mogu stici, iako krajnjeg roka zapravo i nema, a oni ce potom sastaviti prijedlog odluke koju ce uputiti Gradskom vijecu.

Kako nam je vec pojasnio, nakon Gradskog vijeca odluka se upucuje Ministarstvu poljoprivrede na suglasnost, a potom se pripremaju pojedinacni ugovori o zakupu ili kupnji koji se šalju Županijskom državnom odvjetništvu na davanje mišljenja i tada cijela procedura zapravo završava. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Šest kuna po kvadratu

U Puli je kupoprodajna cijena poljoprivrednog zemljišta dostigla oko 6 kuna po kvadratu, što su mnogi naši citatelji ocijenili neprimjereno niskim. No, u Gradu su nam pojasnili da se zapravo radi o cjeniku utvrdenom pravilnikom Ministarstva poljoprivrede, kojim i nije bilo dozvoljeno vece podizanje cijena. Usporedbom cijena u nekim istarskim gradovima i opcinama Ministarstvo je najvišu pocetnu cijenu kvadrata od 2,3 kune, osim za Pulu, propisalo i za Porec, dok su ostali gradovi imali manju. Primjerice, na podrucju Buzeštine cijena je bila definirana na 2,3 kune, Bujštine 2,2 kune, Labinštine 1,9 kuna... Ta se cijena mogla neznatno povecati po drugim kriterijima, ovisno o tome radi li se o izrazito kvalitetnom zemljištu, je li blizu gradevinskog podrucja i nekim drugim kriterijima, pa je tako prema provedenim natjecajima zemlja u Puli prodana po dvostruko vecoj cijeni.


Podijeli: Facebook Twiter