Iako su o toj žitarici podijeljena mišljenja te se - zbog moguce kontaminacije glutenom u procesu prerade - zob vrlo cesto izbjegava u prehrani oboljelih od celijakije, dvije nove skandinavske studije bacaju na nju sasvim drukcije svjetlo, isticuci benefite upravo u spomenutoj skupini pacijenata.
Nedavno finsko istraživanje istice kako svakodnevno dodavanje 100 grama zobi bezglutenskoj prehrani znacajno povecava unos prijeko potrebnih nutrijenata koji su cesto deficitarni u pacijenata oboljelih od celijakije. To su vitamin B1 (tiamin), cink i magnezij.
Norveška pak studija, sa Sveucilišta u Oslu, govori kako je 50 grama zobi dnevno (u bezglutenskoj dijeti) znacajno povisilo unos vlakana te razinu serumskog bilirubina. Uoceno je, naime, kako lagano povišena razina bilirubina ima antioksidativni ucinak na krvne žile - sprjecava nakupljanje aterosklerotskih plakova i zadebljanje arterijskih stijenki.