Žoambo Žoet poletio podzemljem Rojca

Žoambo Žoet Workestrao (D. ŠTIFANIĆ)
Žoambo Žoet Workestrao (D. ŠTIFANIĆ)

Unatoč činjenici da perjanice nezavisne, avangardne slovenske i šire glazbene regionalne scene djeluju duže od dva desetljeća, Žoambo Žoet Workestrao zadržali su do danas impresivnu svježinu i energičnost. To su vjerno demonstrirali i sinoćnjim koncertom u Monteparadiso klubu u podzemlju pulskog Rojca, zajedno s vještom kontrolom zvuka, iznimnom uvježbanošću, odličnim ozvučenjem, a prije svega visokom razinom umjetničkog, multižanrovskog izraza.

Možda si neki audio doživljaj takva izričaja - bez klasične forme sa strofama i refrenom - ne bi priuštili slušajući im albume u vlastitom domu, no i ovaj je nastup nedvojbeno potvrdio da nastupi Žoamboa uživo omogućuju prostor za punu potvrdu kvalitetnog, beskompromisnog i promišljenog umjetničkog projekta sljedbenika brechtovskog teatra i poezije.

U jednosatnom nastupu - nakon kojeg je uslijedio korektan i srčan koncert pulskog noise benda Udav - Žoambo Žoet Workestrao je odsvirao i pjesme s posljednjeg, petog studijskog albuma "Milo za delovno silo (Soap For Sweatshops)". Taj su album prije par godina snimili u pulskom studiju Partyzan, a na njemu su, među ostalim, gostovali švedski saksofonist Martin Kuechen, istarski multiinstrumentalist i etnoglazbenik Dario Marušić i pulski pjevač Elvis Šuke.

U Monteparadisu Žoambo Žoet Workestrao nastupio je u sastavu Ivo Poderžaj (bas i vokal), Marjan Stanić (bubanj), Gregor Belušič (gitara, vokal) i Andrej Fon (saksofon, klavijature). (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter