Znatno manje oboljelih od gripe

Ilustracija (S. JEŽINA/NL)
Ilustracija (S. JEŽINA/NL)

Zasad je u Istri evidentirano ukupno 65 osoba oboljelih od gripe, doznajemo od dr. Vlaste Skopljak, voditeljice Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Ne možemo reći da se epidemija razmahala, kao što je to inače za ovo doba uobičajeno, no to ne znači da se neće pojaviti. Znalo se događati da je najviše oboljelih u veljači i ožujku, a kako se radi o nepredvidivoj bolesti, ne znamo kako će biti ove godine, odnosno hoće li broj oboljelih rasti. Inače, prvo su na udaru školska djeca, a potom se epidemija širi među radno aktivnim stanovništvom, doznajemo od dr. Skopljak.

Po informacijama koje nam je dostavila dr. Branka Sep Ševerdija, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, u zadnjih tjedan dana u svim je hrvatskim županijama evidentiran lagani porast oboljelih od gripe. U Puli su pak oboljele dvije osobe, prednjači Umag s 13, u Rovinju ih je sedam, Labinu tri, Poreču dvije dok u Buzetu i Pazinu zasad nema prijavljenih. Među oboljelima dominiraju oni iz skupine od 30 do 64 godina, a samo u Rovinju ima i oboljelih iz dobne skupine od sedam do 14 godina.

U odnosu na isto razdoblje lani, u Istri je znatno manji broj oboljelih - prošle ih je godine bilo 555. (S. R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter