Znatiželjna cistacica našla vrijedne novcice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tanja Höls, zaposlena kao cistacica u biblioteci Passau u Njemackoj, prošlog je tjedna cistila prašinu kad je odlucila zadovoljiti znatiželju i proviriti u kutiju pokraj koje je prošla stotinama puta. Unutra je našla na više od 170 novcica.

Ispostavilo se da je novac star tisucu godina i vrijedan nekoliko milijuna eura, piše The Local.

"Kutija nije izgledala posebno. Izgledala je kao kutija za nakit, s mnogo ladica unutra", ispricala je Höls, koja je otkrice pokazala svojim šefovima u biblioteci.

"Ima novcica iz drevnog Rima i Grcke, kao i iz bizantinske ere, a ima i medalja iz baroka i Napoleonova vremena", kazao je oduševljeni Markus Wennerhold, šef biblioteke. Objasnio je da se na novcice naprosto zaboravilo, te da nitko tko je trenutacno zaposlen u biblioteci nije znao da se tamo nalaze.

"Skriveni su 1803. godine tijekom sekularizacije Njemacke, kad su sve knjige i novcici uzeti iz samostana i predani u državne ruke. Najvrjednije stvari trebale su završiti u Munchenu, barem tako kažu arhivi, ali netko je ovdje u Passau odlucio zadržati ih i sakriti", ispricao je Wennerhold. Otad se drvena kutija nalazila u skladištu, i nevjerojatno, nitko je nije otvorio puna dva stoljeca.


Podijeli: Facebook Twiter